- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Заклик до нащадків

У  Полтаві напередодні 80-х роковин Голодомору в Україні 1932–1933 років у рамках акції “Послання пам’яті” активісти з Пласту – Національної скаутської організації України – та ПОГМО “Молода Просвіта” провели акцію. На площі біля ЦУМу вони розгорнули полотнище і закликали громадськість залишити на ньому власні звернення до людей, які через 20 років проводитимуть жалобні заходи з нагоди сотих роковин трагедії. Полтавці відгукувалися на заклик, роблячи написи. Ось кілька з них: “Ми пам’ятаємо”, “Поминаємо всіх жертв Голодомору”, “Пам’ятаймо! Бо хто не має пам’яті, не має майбутнього”.
До акції активно долучалася молодь. Дехто кілька хвилин роздумував, що ж саме написати, а дехто відразу знаходив потрібні слова та залишав їх на білому полотнищі.
– На полотні я зоставив слова “Вічна пам’ять померлим при муках”. Співчуваю людям, які пережили ті часи. Саме тому й вирішив узяти участь у цьому заході, – зазначив юний полтавець Владислав Прушковський. – Про Голодомор знаю з розповідей дідусів і бабусь, батьків, а також зі шкільних уроків, мене хвилює ця тема й змушує задуматися.
– Написала: “Поважаймо пам’ять про минуле, живемо теперішнім і піклуємося про майбутнє”, – розповіла полтавка Руслана Калина. – На мою думку, потрібно згадувати і шанувати минуле, але водночас дбати про прийдешнє, докладаючи максимум зусиль, аби подібне більше не повторилося.
Представники старшого покоління теж не відмовляли проханням організаторів, залишаючи послання нащадкам. Дехто згадував про ті часи, інші люди переповідали спогади своїх рідних.
– Я вирішила попросити людей, щоби вони пам’ятали про ті страшні роки. Мої батьки ще малими пережили Голодомор. Коли розповідали про минуле, мені було дуже страшно слухати, як вони по тижню сиділи голодними і їли лише якісь трави, аби тільки вижити. Їм дивом вдалося врятуватися, – зі сльозами на очах згадала полтавка Валентина Семенець.
– Полотнище, на якому полтавці залишили свої звернення нащадкам, ми передамо до Києва, де 23 листопада його та полотнища з інших регіонів країни символічно об’єднають і розгорнуть під час жалобних заходів на пагорбі біля Національного музею “Меморіал пам’яті жертв Голодоморів в Україні”, – проінформувала координатор акції “Послання пам’яті” Руслана Півненко.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]