- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Учений, історик, краєзнавець

Минуло 85 років від дня народження та                 5 років з дня смерті краєзнавця, науковця, історика Віри Жук. У центральній міській бібліотеці Полтави відбувся вечір її пам’яті. Організували захід активісти полтавського клубу “Книголюби”.
Професор, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України Віра Жук народилася у селі Кривуші Кременчуцького району. Навчалася на історико-архівному відділі історичного факультету Київського державного університету імені Тараса Шевченка, тривалий час працювала в Державному архіві Полтавської області. Далі була викладацька робота у Полтавському педінституті (нині – національний педагогічний університет імені В Г. Короленка). Голова клубу «Книголюби» Галина Піхновська зазначила, що Віра Жук зробила два великих відкриття. По-перше, відкрила світу справжнє ім’я винахідника в ракетно-космічній галузі Юрія Кондратюка, довела, що то був уродженець Полтави Олександр Шаргей. По-друге, довела, що Полтава заснована на триста років раніше, ніж вважалося до того. Цікавими є і дослідження Віри Жук про древніх булгар.
Вона написала книгу про Козельщинський монастир у співавторстві з тамтешнім мешканцем Григорієм Сердюком. Ця книга двічі перевидавалася. Третє видання вийшло друком, коли Віри Никанорівни вже не стало. У 2009 році цю книгу було удостоєно премії імені Володимира Малика.
На вечорі пам’яті присутні переглянули документальний відеофільм про Віру Жук, поділилися спогадами про вченого, історика, краєзнавця.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]