- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Турнір імені Олександра Бідного

Минуло 30 років від дня загибелі в Афганістані полтавця Олександра Бідного, посмертно нагородженого орденом Червоної Зірки. Його ім’ям названа одна з нових вулиць у мікрорайоні Левада, що в обласному центрі.
Щороку традиційно восени у приміщенні міського дитячо-юнацького клубу “Юний друг” проходить шашковий турнір, присвячений пам’яті воїна-інтернаціоналіста Олександра Бідного, який жив неподалік і займався у цьому клубі. Він загинув під час масштабної бойової операції 16 листопада 1983 року. Звичайний хлопець, який закінчив професійно-технічне училище, працював на тепловозоремонтному заводі, у 18 років був призваний на строкову військову службу і потрапив на війну. Після двомісячної підготовки Олександр служив у батареї управління артдивізіону. Того дня, 30 років тому, радянськими військовими здійснювалася масштабна операція зі знищення великої групи маджахедів. Командир розрахунку Олександр Бідний знаходився на лінії вогню. В одній з жорстоких сутичок загинув, ціною свого життя врятувавши багатьох бойових побратимів. Олександра поховали в Бречківці Полтавського району, звідки родом його батьки.
На урочистому відкритті турніру виступили учасники бойових дій в Афганістані Іван Петренко, Олександр Бойко, Валерій Саканцев, Володимир Мельников. Вони закликали школярів добре вчитися, займатися спортом, бути патріотами своєї Батьківщини. У турнірі взяло участь 14 команд. Перше місце зайняла команда ДЮК “Господарочка”, друге – команда ДЮК “Юний друг”, третє – клубу “Фантазія”. Особисті перемоги святкували Андрій Кушнаревич, Станіслав Семизвонкін, Владислав Даниленко, Олег Мірошниченко, Андрій Богдан, Даниїл Богословський, Альбіна Котляр, Марія Скуйбид, Дарина Баданова. Для нагородження Октябрська в місті Полтаві районна спілка ветеранів війни в Афганістані розробила авторські подяки і грамоти, які вручили переможцям разом із солодкими призами.
16 листопада, в день пам’яті Олександра Бідного, у Бречківці воїни-інтернаціоналісти Полтави вшанували бойового побратима, який навічно залишився молодим. Вони відвідали його могилу, провели мітинг, віддали данину поваги матері солдата-героя.

Print Friendly, PDF & Email [1]