- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавські хлібороби – лідери галузі в державі

Як уже повідомляла “Зоря Полтавщини”, напередодні професійного свята працівників сільського господарства хліборобів нашого краю із п’ятимільйонним ужинком привітав Президент України Віктор Янукович. Той факт, що наші аграрії вкотре підтвердили лідерські позиції в державі, зробив обласні святкові заходи з нагоди Дня працівників сільського господарства ще більш урочистими.
На майданчику поблизу Полтавського міського будинку культури розташувалися виробники сільськогосподарської техніки зі зразками своєї продукції – від олійних пресів до тракторів та причіпних механізмів. Поряд розмістилися у наметах пасічники. А вже у приміщенні вирував справжній ярмарок. Рядами розташували свої павільйони з вітринами і стендами виробники насіння, засобів захисту рослин, сільськогосподарського обладнання. Загалом виставка “Агропром-Полтава” зібрала більш як півсотні учасників з 10 областей України. Райони нашого краю показали той традиційний достаток, яким зустрічають гостей: короваї, галушки, ковбаси, сало та ще багато всілякої запашної і смачної продукції. Полтавці куштували, купували, пританцьовували. Все це – під супровід виступів самодіяльних артистів.
Відкриваючи виставку, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко побажав учасникам приємного спілкування і вдалих бізнесових контрактів.
– У 2011 році урожай 5 мільйонів 100 тисяч тонн полтавського зерна був рекордним. Цьогоріч область уже прозвітувала Главі Держави про намолот 5 мільйонів тонн, а на кінець року прогнозуємо понад 5,5 мільйона. Адже по основних зернових культурах маємо по 54 центнери з гектара – такого ніколи не було! Соняшнику – по 30 центнерів з гектара, цукрових буряків – по 460. Це говорить про те, що наші хлібороби працюють за сучасними технологічними схемами і є лідерами галузі в державі. Полтавщина лідирує також і в тваринництві, хоча для нарощування поголів’я ще треба зробити чимало. У кожному господарстві повинна бути своя ферма – це наше завдання. На його виконання маємо кілька інвестиційних проектів державного і навіть європейського рівнів. У Глобиному агропромхолдинг “Астарта-Київ” готовий відкрити завод із переробки сої на соєвий шрот для годівлі худоби – це черговий крок у технологічному ланцюжку. Для заощадження енергоресурсів на Глобинському цукрозаводі вводиться в експлуатацію унікальна біогазова станція, яка дозволить замінити 60–70 відсотків природного газу на технологічні потреби. І таких прикладів – десятки. Середня заробітна плата у сільському господарстві становить 2447 гривень, плата за оренду земельних паїв складає у середньому 4,8 відсотка – це одні з кращих показників серед регіонів держави. На закупівельні ціни у ринкових умовах впливати важко, єдиний вихід – нарощувати потужності елеваторів, складів. Виробники, які зможуть притримати продукцію хоча б до наступного року, матимуть відчутну добавку в ціні.
Олександр Удовіченко привітав хліборобів із рекордним урожаєм і побажав нових трудових звершень.
Голова обласної ради Іван Момот від імені депутатського корпусу висловив аграріям щиру подяку за невтомний труд.
– Ваші досягнення – зримі, – наголосив Іван Момот, – їх можна виміряти тоннами намолотів і надоїв. Та основною цінністю є люди, які бережуть хліборобські традиції, передають свої досвід і любов до землі наступним поколінням. Село було, є і буде основою нашої держави. Добра вам, шановні трудівники ланів і ферм. Нехай вдосталь буде на столі й у коморі, здоров’я, усіляких гараздів!
Групі аграріїв області було вручено почесні відзнаки. Майстри мистецтв та аматори сцени подарували працівникам сільського господарства святковий концерт.
Про виробничі будні, проблеми і досягнення кореспондентам газети розповіли учасники урочистостей.
Тетяна Корост, Герой України, голова Котелевської райдержадміністрації:
– Осінь була важкою, але у селянина вже виробився стійкий імунітет проти природних примх: обов’язки годувальника держави він виконує. І в полі, й на фермі триває робота, щоб у кожної людини був хліб на столі, щоб був достаток. Продовольча безпека країни створюється трудом селянина. І за це йому низько вклоняємося.
Олена Тимошенко, завідуюча фермою СТОВ “Україна” Гребінківського району:
– Через велику спеку рано посохла кукурудза, тому певні проблеми були із заготівлею кормів. Але всього надбали вдосталь: сіна, сінажу, соломи. Думаю, до кінця року по 6 тисяч кілограмів молока від корови надоїмо.
Тетяна Безугла, голова фермерського господарства “Нива Полтавщини” Шишацького району:
– Головним клопотом восени була несприятлива погода. Та зі збором урожаю впоралися. Кредитів не беремо, господарюємо, використовуючи власні кошти.
Петро Сліпаченко, директор виробничого підрозділу “АФ “Семенівська” ТОВ “Полтавазернопродукт”:
– Дошкуляла посуха. Та попри це врожай порадував. Наприклад, цукрові буряки вродили по 527 центнерів з гектара у заліку. Ще залишилося зібрати чималенько кукурудзи, але й із цим впораємося. Була б лише прийнятна ціна на зерно.
Тетяна Качаненко, заступник голови Хорольської районної ради:
– Дуже підтримала село ініціатива голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка укладати соціальні угоди з товаровиробниками. Це – кошти, які надходять до соціальної сфери напряму.
Іван Шингарій, керівник СТОВ “Лукім’я” Оржицького району:
– Для мене професійне свято – це аналіз зробленого протягом сільськогосподарського року, нагода побачити колег, друзів по навчанню, обмінятися досвідом. Це – свято для душі.

Віктор КІКОТЬ
Ольга ЩЕГЛОВА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
Валерій ЧЕРКАС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]