- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Медаль Пушкіна – дослідниці творчості Короленка

МедальПушкина3 [1]Президент Російської Федерації Володимир Путін цьогоріч нагородив медаллю Пушкіна польського перекладача і літературознавця Аліцію Володзько-Буткевич, інспектора російської мови Педагогічного університету Бамако (Республіка Малі) Нене Діакіте і провідного наукового співробітника Полтавського літературно-меморіального музею В.Г.Короленка Людмилу Ольховську. Ось у такому товаристві наша землячка пошанована за 34-річну творчу роботу в музеї, де стала справжнім короленкознавцем.
Людмила Василівна нещодавно повернулася з Удмуртії, де в місті Глазів брала участь у роботі міжнародної науково-практичної конференції “Наука, освіта, мистецтво провінції в соціокультурному просторі (Дев’яті Короленківські читання)”. І відразу ж написала “свій звіт”, як вона каже, для читачів “Зорі Полтавщини” про цю далеку поїздку. Вітаємо її з визнанням, а вона зізнається:
– Про нагороду знаю, мене вже багато людей привітали з нею, але медаль іще не одержала. Документи подавало Посольство Росії в Україні ще рік тому, хоч я не була впевнена, що матиму цю нагороду. Вона приурочена до     160-річчя Володимира Короленка.
Медаллю Пушкіна, що є державною відзнакою Російської Федерації, нагороджують російських громадян та іноземців за заслуги в галузі культури й мистецтва, освіти, гуманітарних наук і літератури, за великий внесок у вивчення і збереження культурної спадщини, у взаємозбагачення культур націй і народностей, як повідомляють офіційні джерела. Заснована медаль у 1999 році. За цей час престижною нагородою відзначено видатних діячів культури й мистецтва  84  держав світу.
Сподіваємося, невдовзі й полтавці матимуть змогу побачити срібну медаль із  зображенням Олександра Пушкіна, твори якого любив і знав наш видатний земляк письменник-гуманіст Володимир Короленко, а Людмила Ольховська завжди готова розповісти відвідувачам музею про його ставлення до творчості поета.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]