- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Бібліотека розширює горизонти

В  обласній бібліотеці для юнацтва імені Олеся Гончара директор книгозбірні, депутат обласної ради Ірина Балибіна прозвітувалася за рік роботи комунальної установи перед громадськістю. Послухати про все нове й цікаве, що запроваджено в книгозбірні, прийшли представники кількох громадських організацій, влади, партнерів бібліотеки, читацького активу, засобів масової інформації. Захід пройшов у рамках реалізації завдання Президента України щодо розвитку громадянського суспільства та залучення громадськості до формування державної і регіональної політики.
– Ми не можемо розвивати культурно-просвітницький напрямок без представників громадських організацій. На потреби людей ми й орієнтуємося, – наголосив заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко.
Зустріч у бібліотеці ініціювали Громадська рада при ОДА та управління культури, організаторами виступили господарі – працівники юнацької книгозбірні та Аналітичний центр “Бюро економічних і соціальних досліджень”.
– Те, що громада заслуховує такі звіти, а також ті, які стосуються економічних, соціальних заходів, є позитивним. Дуже добре, що керівництво держави, на чолі з Президентом, звернуло увагу на необхідність співпраці влади і громади, – зазначив голова Громадської ради при ОДА Володимир Голуб.
Ірина Балибіна розповіла про трудові, матеріальні та інформаційні ресурси бібліотеки, використання бюджетних коштів, виділених на розвиток закладу. За її словами, кількість читачів бібліотеки нині становить майже 22,5 тисячі, що порівняно з попереднім роком більше на 930 користувачів. Фонд книгозбірні налічує близько 150 тисяч примірників друкованих видань, періодики, кінофотофонодокументів, електронних носіїв інформації. Бібліотека зі звичайної книгозбірні перетворилась на соціокультурний центр. Заклад проводить державну політику в сфері бібліотечного, бібліографічного обслуговування, культурно-просвітницьку, науково-інформаційну роботу.
– Особливу увагу приділяємо вихованню у молоді громадянської свідомості, патріотизму, духовності, формуванню правової культури. У бібліотеці активно працюють громадсько-патріотичний клуб “Я – громадянин”, клуб знавців іноземної мови “Поліглот”. У 2013 році запроваджено роботу постійних творчих майстерень для обдарованої молоді. Бібліотека стала місцем спілкування молодих поетів. У кінці 2013 року розпочне активну роботу медіа-клуб “Ровесник” і відзначить десятиріччя правознавчий клуб “Феміда”, – зазначила Ірина Балибіна.
Бібліотека імені Олеся Гончара взяла активний курс на впровадження інноваційних форм обслуговування користувачів із використанням сучасних технологій. За результатами участі у всеукраїнських конкурсах програми “Бібліоміст” та Української бібліотечної асоціації здобула першість у регіоні за презентацію української книги за новими технологіями – створення 21 буктрейлера.
Сучасні методи модернізації послуг бібліотеки очима споживача обговорювали за “круглим столом”. Експерт Аналітичного центру “Бюро економічних і соціальних досліджень” Костянтин Донченко представив результати соціологічного дослідження, проведеного з метою встановлення моделі розвитку бібліотеки на основі соціальних запитів користувачів.
– Ми хотіли віднайти варіанти покращення ефективності використання бюджетних коштів. Тобто як працювати, щоб за ті самі кошти надавати більше послуг, охоплюючи максимальну кількість населення, – пояснив керівник проектів центру, голова комісії з питань бюджету Громадської ради при ОДА Вадим Штефан.
Результати опитування показали: респонденти надають перевагу традиційним послугам бібліотеки. Учасники “круглого столу” дійшли висновку, що вдосконалення бібліотечних послуг на актуальні запити читачів зробить використання бюджетних коштів ефективнішим.

Євгенія ДАВИДЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]