- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Козацька і спортивна звитяга селянською мудрістю множиться

Поруч із офісом ПАФ “Агротехнологія” розташувався штаб Новосанжарського козацького полку. Все навколо свідчить, що тут отаборилися справжні козаки – і гармати, і шаблі, й фото, й відповідна символіка, картина місцевого художника, на якій зображено Тараса Бульбу з двома синами, й Державний прапор України та стяг полку з написом “За віру, честь і Україну! Доблесть і звитяга!”. Звідки з’явилися всі ці речі в невеликому селі Судівка? Справа в тому, що директор “Агротехнології” Володимир Хопта – не лише вмілий керівник підприємства, а й отаман Новосанжарського козацького полку. А козак – то захисник Вітчизни на ратному полі, а в мирний час – надійна опора злагоди в суспільстві й добробуту співвітчизників.

Нещодавно в Судівці відремонтували фельдшерсько-акушерський пункт, облаштували дитячий майданчик. Малечі в селі багато. Кілька років тому, на жаль, закрили місцеву школу, тож в інше село підвозить учнів автобус, місць у якому всім інколи не вистачає.
– Важко чи ні, а працювати треба. Бо хто ще буде розвивати соціальну сферу, як не тутешні агрофірми, – розповідає Володимир Хопта. – Мені приємно займатися благодійністю, коли я бачу результат роботи вкладених мною ресурсів. А якщо виділиш кошти, а вони хтозна-де й поділись, то буває дуже прикро.
Одна з болючих проблем – стан доріг. Це – шляхи державного значення. Керівник ПАФ неодноразово звертався до відповідних структур із проханням реконструкції, але зрозумів, що марно. “Через кожні два роки ми лагодимо дороги. Судівські шляхи теж розбиті. Не хотілося б довести їх до такого стану, коли вже їздити взагалі буде неможливо”, – розповів Володимир Хопта.
***
Людина, яка любить спорт, завжди його підтримує. Це – й про очільника “Агротехнології”.
– Фізичне загартовування взагалі займає вагоме місце в моєму житті, а мотоциклетний спорт і мотобол – поготів. Останній, так як і козацтво, – це стан душі. Я відданий цій справі.
Ще років 25 тому район на мотобольних чемпіонатах різного рівня представляли дві команди – “Колос” і “Зоря”. Аналогів подібному не було в жодному регіоні України. Спочатку Володимир Хопта опікувався “Зорею”, для створення якої доклав чималих зусиль. Вона протрималася найдовше з усіх команд Полтавщини. Два десятиліття мотобол у районі не був представлений. І ось у 2012 році ентузіасти вирішили відновити мотобольну команду “Колос” у Стовбиній Долині. До її відродження долучилася й козацько-селянська “Агротехнологія”.
– Разом із Олександром Зімовцем ми закупили мотоцикли. Потім звернулися до фермерів, сільгоспвиробників із проханням підтримати цю справу. Люди погодилися. В Новосанжарському районі мотобол завжди любили й цінували. Багато народу приходить на ігри. Інколи буває понад три тисячі. Ми відремонтували мотобольне поле і місцевий стадіон, до речі, не витративши жодної копійки бюджетних коштів. Голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс теж посприяв відродженню мотоболу. Маємо наснагу й ентузіазм продовжувати справу, соромно буде зупинитися на півшляху, адже новосанжарці люблять і щиро вболівають за мотоболістів, – продовжує Володимир Хопта.
До речі, цьогоріч команда “Колос” посіла 3-тє місце на чемпіонаті України вищої ліги.
* * *
Нещодавно отаман Новосанжарського козацького полку Володимир Хопта отримав ще одне звання – його обрали заступником отамана Полтавського гвардійського корпусу Міжнародної академії козацтва.
– Зацікавив мене козацькою справою отаман Лубенського козацького куреня Сергій Тимошенко. Наша справа – не іграшка й не забавка, до неї треба ставитися серйозно й відповідально. На мою думку, ми всі в душі козаки, тільки не кожен про це знає, – запевняє Володимир Хопта.
Залучають до Новосанжарського полку й молодь. Школярі їздять на заходи, присвячені козацтву. Нещодавно для них закупили сучасні козацькі однострої. На урочистостях юнаки і дівчата несуть почесну варту. Задіяне юнацтво й у нагляді за мотобольним полем під час матчів.
– Наша молодь проходить належну підготовку. Ми пропагуємо здоровий спосіб життя і тримаємо дисципліну на рівні, – зазначив Володимир Хопта.
В “Агротехнології”, як і в полку, – порядок і сумлінна праця. Колектив сільгосппідприємства радо приймає молодь, забезпечуючи робочими місцями, усіляко допомагаючи й заохочуючи. Фірма надає молодим працівникам безвідсоткові позики на кілька років. Беруть їх в основному, щоб купити житло. У Судівці вже придбали кілька будинків. Минулого року в “Агротехнологію” прийшов працювати молодий агроном Руслан Зеленський, проявив себе як здібний, сумлінний спеціаліст. Він теж долучився до лав Новосанжарського полку. Коли одружувався, колеги організували його весілля в козацькому стилі. Вручили молодятам ікони та цінний подарунок.
– Я прагну, щоб юнаки та дівчата поверталися в село. Колектив у нас гарний, працюють сумлінно. Трудяться сім’ями. Зокрема це молода родина Вікторії і Миколи Клюшників. Вікторія – заступник головного бухгалтера, Микола – водій. У нас трудиться й тато Вікторії, Віктор Тигибко, – зазначає керівник господарства та козацький старшина.
В “Агротехнології” майже закінчено збирання кукурудзи, залишилося підготувати поля під новий засів. На цьогорічний урожай не скаржаться, тільки ось нарікають на закупівельні ціни, які змушують селянина в черговий раз тугіше затягувати паски…
Піклуючись про благоустрій Судівки, господарство відремонтувало місцеву зупинку, оформивши її в козацькому стилі. Тепер усіх, хто відвідує село, зустрічають відважні й мужні козаки, ніби вартові, що постійно на сторожі та захищають свій край від усіляких негараздів.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]