- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Імпульс для розвитку громад

Полтавщину відвідали представники моніторингової комісії ЄС/ПРООН з метою вивчення і узагальнення досвіду реалізації першої фази Всеукраїнського проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот провели робочу зустріч із представниками моніторингової комісії. Було окреслено пріоритетні напрямки подальшої реалізації проекту на теренах області. Один із них –  спільне вирішення нагальних проблем територіальних громад малих міст.
Гості також взяли активну участь у роботі “круглого столу”, присвяченого реалізації в Україні, і зокрема на Полтавщині, проекту ЄС та ПРООН.
– Ми раді вітати на Полтавщині членів моніторингової комісії Європейського Союзу, яка вивчає ефективність використання коштів, наданих ЄС в рамках проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. В області вже фактично реалізовано перші дві фази цього проекту, і членами комісії прийнято рішення щодо фінансування реалізації третьої його фази на всеукраїнському рівні.  Полтавщина теж братиме в цьому участь як один із найактивніших регіонів із найбільшою кількістю територіальних громад, – повідомила директор департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олена Адамович.
Заступник голови обласної ради Володимир Марченко зазначив, що міжнародний проект ЄС/ПРООН дав поштовх до реалізації подібного проекту в межах області й спонукав місцеві територіальні громади брати участь у розв’язанні власних проблем.
Полтавщина активно долучилася до реалізації спільного проекту Євросоюзу та Програми розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. Так, 23 райони подали власні проектні розробки. Протягом першої фази спільного проекту ЄС/ПРООН було реалізовано 50 мікропроектів громад області загальною вартістю понад 7 мільйонів гривень. Протягом другої фази, що триватиме до 2015 року, планується втілити в життя ще 51 ініціативу місцевих територіальних громад. Фінансування проекту відбувається за принципом дольової участі: 50 відсотків коштів, потрібних на реалізацію ініціатив територіальних громад, виділяє ЄС, 25 – обласний бюджет, 20 – місцеві бюджети, а 5 відсотків від необхідної суми збирають самі громади. Під час “круглого столу”, в роботі якого взяли участь безпосередні учасники проекту з різних районів Полтавщини, а також представники Кіровоградської та Донецької областей, науковці, неодноразово підкреслювалося, що на стадії реалізації першої фази проекту територіальні громади висували ініціативи щодо ремонту чи прокладання водогонів, а в ході втілення в життя другої фази кошти акумулюються переважно на впровадження енергозберігаючих технологій. Учасники зібрання розглянули ряд інших актуальних проблем розвитку місцевих громад.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]