- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Соціальна орієнтація виробництва “Світоча”

Для чутівських сільгоспвиробників, як і для переважної більшості аграріїв нашої області, цьогорічна осінь подарувала чимало випробувань. Попри непогані показники врожайності в цілому по району – озима пшениця вродила в середньому 42,3 центнера з гектара, а загалом ранні зернові дали по 33,5 центнера – тривалий час через затяжні дощі не вдавалося завершити збір пізніх культур й приступити до сівби.

Широкозахватна техніка СТОВ “Світоч”, що обробляє землі на території Карлівського і Чутівського районів, нині в полі – дорогий кожен погожий день, кожна година.
СТОВ “Світоч” – одне з передових агроформувань Чутівського району. Біля села Смородщина сільгосппідприємство орендує й обробляє близько 500 гектарів ріллі. Але це тепер там збирають дорідні врожаї, а раніше чорноземи були геть порослі бур’яном унаслідок занепаду місцевого господарства. Селяни, не дочекавшись господаря, який би взявся обробляти землі, проявили ініціативу й запросили СТОВ “Світоч”. Тепер люди задоволені: родюча земля навіть у несприятливі роки радує ваговитим колосом, а власники паїв щороку отримують гідну орендну плату – в середньому по 7 тисяч гривень “живих” грошей. До речі, цього року, незважаючи на відсутність дощів, у цілому по господарству середній урожай пшениці склав 52 центнери з гектара, ячменю – 40 центнерів з гектара. Окрім того, аграрії очікують непоганого врожаю соняшнику і кукурудзи. Хоча про кінцевий результат говорити ще зарано, бо значна частина врожаю ще знаходиться в полі.
– Ми ж розуміємо: не той урожай, що в полі, а той, що в коморі, – говорить директор СТОВ “Світоч”, заслужений працівник сільського господарства України Василь Кириченко. – Але з оптимізмом дивимося у майбутнє. Головна запорука отримання високих урожаїв у нас – це працьовиті й чесні трударі.
Людей у “Світочі” й справді цінують. Такий факт: коли у 1999 році на руїнах колишнього колгоспу імені Ватутіна було організоване СТОВ, його керівництво не звільнило жодного працівника збанкрутілого попередника, і всі вони отримали роботу, а головне – гідну зарплату.
Від колишнього колгоспу СТОВ “Світоч” отримало чималий “спадок” – борги на суму 1,5 мільйона гривень, кілька поламаних тракторів та занедбані поля. Порівняно небагато часу знадобилося новим господарям, щоб вивести агроформування із боргової ями. А через рік із лишком “Світоч” взяв у обробіток землі іншого збанкрутілого колгоспу, перебравши на себе його майже двомільйонні борги. І знову товариство зуміло в короткий термін погасити заборгованість і почало працювати на прибуток.
Нині СТОВ “Світоч” – одне з передових господарств, яке вирощує на своїх ланах повний спектр основних сільськогосподарських культур. Для того, щоб всюди давати лад, потрібні робочі руки. Тож у сезон в господарстві працює до 120 чоловік. Робота, за словами Василя Кириченка, є, але лише для тих, хто бажає працювати і заробляти. До речі, зарплата в цьому господарстві – одна з вищих як у Карлівському, так і в Чутівському районах. Уся вона видається цілком легально й належним чином оподатковується. Минулого року СТОВ “Світоч” було відзначено головним управлінням Пенсійного фонду України в Полтавській області як господарство, що є одним із кращих щодо відрахувань у ПФУ.
Однак лише виконанням фінансових зобов’язань перед державою в “Світочі” не обмежуються. Агроформування не відмовляє в допомозі сільським громадам, на території яких орендує і обробляє землі. Так, нещодавно СТОВ “Світоч” подарувало Карлівському районному будинку дитячої та юнацької творчості професійну музичну апаратуру на суму понад 20 тисяч гривень. За словами директора СТОВ, депутата Карлівської районної ради Василя Кириченка, який особисто передав подарунок юним вокалістам разом із солодощами, подібні справи повинні стати для соціально орієнтованого бізнесу звичним ділом.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]