- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Село тримається за рахунок базового господарства”

Багатогалузеве сільгосппідприємство “Андріївка”  Диканського району має 1432 гектари ріллі та ще 300 гектарів сінокосів і пасовищ. Керівник агроформування Павло Мороз, який господарює на цих землях уже чверть століття, говорить: “Знаєте, у чому перевага таких “середняків”, як ми? Село тримається за рахунок базового господар-           ства…”
Павло Дмитрович зустрів нас на порозі затишного сучасного офісу, який так і кортить за звичкою назвати конторою. Він очолював у Андріївці ще колишній колгосп імені Енгельса. Розповідає, що у пік будівництва тоді навіть не завжди встигав у поле чи на ферму: наприкінці 1980-х в селі прокладався водогін, асфальтувалися вулиці, велася газифікація. Для селян побудували 36 житлових будинків. Так склалося, що й нині директор сільгосппідприємства опікується і водогоном, і дорогами, і всіма сільськими проблемами.
– Чому господарство багатогалузеве? – продовжує розповідь Павло Мороз. – Та тому, що у нинішніх умовах важко щось прогнозувати. І якщо зосередитися на вузькій спеціалізації, можна й прогоріти. От, скажімо, цьогоріч і зерно, і соняшник подешевшали відсотків на 30. Але приблизно на такий же відсоток подорожчало молоко. Ось так і маневруємо. Та це лише одна причина. З іншого боку, саме багатогалузеве господарство дозволяє на таких невеликих угіддях забезпечити Андріївку, де мешкають близько 400 чоловік, постійною роботою. Більше того, доярок та механізаторів підвозимо із сусідніх сіл – Нелюбівки, Ландарів, Надежди. І визначити, яка галузь вигідніша, неможливо, адже вони між собою взаємопов’язані.
Павло Дмитрович зазначає, що у структурі посівних площ більше 30 відсотків – кормова група. Це переважно багаторічні та однорічні трави, які не виснажують грунти, а навпаки – збагачують, що дозволяє вести землеробство не лише без втрат, а навіть з нарощуванням родючості землі. Тваринництво, де більше половини собівартості виробленого належить кормам, дуже залежить і від якості рослинницької продукції, і від її кількості. На початок нинішнього зимово-стійлового періоду господарство із запасом забезпечене соковитими і грубими кормами високої якості.
Із майже 600 голів ВРХ на тутешній фермі утримується 160 корів. Механічне доїння, молокопроводи, холодильники – все згідно з сучасними вимогами. Тут працюють 38 селян. Ще 7 чоловік – на свинофермі, де утримуються майже 400 голів свиней. Усього ж у СТОВ “Андріївка” постійно працюють близько 80 чоловік.
Середній розмір земельного паю андріївців становить 3,9 гектара. При розрахунках за оренду землі беруться до уваги інтереси і бажання кожного пайовика: оплата проводиться коштами, продукцією, послугами. Як підкреслив директор СТОВ, згідно з договором, регулярно і своєчасно.
Не забуті добрі традиції колгоспних часів щодо підтримки соціальної сфери села.
– Директор школи, – запевняє Павло Мороз, – приходить до мене частіше, ніж у сільську раду. Ті кошти, що передбачені згідно з договором на соціальну сферу, – це одне. Але якщо, скажімо, у спеку в школі зламався холодильник, то придбання нового ми вирішили за дві години. А, за підсумками року, кращі учні місцевої школи – переможці предметних олімпіад, творчих конкурсів, спортивних змагань – отримують від господарства премії. Не скупимося й на новорічні подарунки школярам. Та й здешевлення харчування, фінансування ремонтів у школі й садочку, розчистка вулиць від снігу, впорядкування сміттєзвалища – це також наш клопіт.
Із сільською радою укладено угоду, згідно з якою за 1 гектар ріллі СТОВ “Андріївка” вкладає у соціальну сферу по 50 гривень. У додатку до угоди детально розписано, скільки коштів потребує кожен об’єкт.
Про людей – працьовитих, сумлінних і дбайливих – Павло Мороз сказав так:
– Називати одних і не згадати інших буде неправильно. Хтось працює краще, хтось із об’єктивних причин не може трудитися, як то кажуть, на всі сто. Але всі наші люди варті             поваги.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]