- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Працею звеличені

У  Державному архіві Полтавської області відкрилася документальна виставка “Звеличені працею”. Вона присвячена 75-річчю встановлення найвищого звання за трудові досягнення – Герой Соціалістичної Праці – та Міжнародному дню сільських жінок. Почесною гостею заходу стала знана доярка, Герой Соціалістичної Праці Ганна Тихонівна Джуган.
Заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко подякував Ганні Джуган за невтомну працю, вручив їй книги “Герої Соціалістичної Праці. Герої землі Полтавської” й “Полтавщина у Великій Вітчизняній війні”, квіти. Він закликав молодь глибоко шанувати людей праці, на їхньому прикладі вчитися любити свій рідний край, зміцнювати економічний потенціал України.
– Хотілося б згадати й пошанувати трудівників, які у свій час розбудовували народногосподарський комплекс Полтавщини, зробили неоціненний внесок у розвиток науки і культури краю, – зазначила директор Державного архіву Полтавської області Валентина Гудим. – Із 215 мешканців регіону, удостоєних звання Героя Соціалістичної Праці, переважна більшість – аграрії. Серед когорти трудових звитяжців – робітники промислових підприємств, представники соціальної сфери, майстри мистецтв і діячі культури, партійні керівники.
Дев’ять Героїв Соціалістичної Праці нині проживають на Полтавщині. Ганна Джуган мешкає у селі Мачухи Полтавського району.
– Трудитися доводилося багато, – ділиться спогадами Ганна Тихонівна. – Якщо ти відповідальна й совісна людина, то працювати нелегко, але діло ладилося. На роботу я прийшла на новозбудовану ферму. Там утримували 300 корів, за якими доглядали 16 доярок. А ще ж і велику рогату худобу, і свиней вирощували, й птахоферма була. У 1972 році я взяла підвищене соціалістичне зобов’язання на зимово-стійловий період 1972–1973 років – надоїти 2400 літрів молока, а надоїла понад 2500. На фермі була комсоргом, працювала з чотирма доярками комсомольського віку. За зимово-стійловий період перевиконали свої зобов’язання і вони, і я. У 1973 році в Києві мені вручили зірку Героя. Односельці тоді радо зустріли, на фермі привітали з нагородою. Усі ми працювали сумлінно, щоб було краще жити. Я в дитинстві по кілька місяців не бачила шматка хліба. І ще тоді вирішила, що працюватиму так, щоб хліба й до хліба було вдосталь і в мене, і в людей.
Експозицію представив заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт. Виставка складається з двох розділів. Перший містить копії та оригінали документів про присвоєння звання Героя Соціалістичної Праці, розповідає про встановлення найвищої трудової відзнаки СРСР. Друга частина – це світлини полтавок, удостоєних цієї нагороди. Зокрема майстрів машинного доїння Ганни Джуган, Ганни Сиволап, ланкових Марії Фастової, Марії Демченко, інших невтомних трудівниць. Також представлено фото зустрічей, семінарів із обміну досвідом, спогади Героїв Соціалістичної Праці.
Присутні на заході одинадцятикласники Полтавської ЗОШ № 10 із великим зацікавленням слухали спогади Ганни Тихонівни Джуган, знайомилися з експонатами виставки. Для них це – сторінки історії, а для представників старшого покоління – рядки біографії, яка складалася із сумлінної мирної і творчої праці, адже вони творили добро і достаток країни.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]