- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На порозі визначних пам’ятних дат

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко провів робочу нараду з питань підготовки до відзначення на Полтавщині 69-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 80-х роковин Голодомору 1932–1933 років. Зокрема йшлося, що відповідно до указу Президента України про підготовку та відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні розроблене й затверджене відповідне розпорядження голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка. На цей документ зорієнтований і план заходів із відзначення в області 69-ї річниці визволення України. Наймасштабніший мітинг за участю керівництва області заплановано провести 28 жовтня в Полтаві біля меморіалу Солдатської слави. Мітинги з покладанням квітів до пам’ятників загиблим воїнам пройдуть також в усіх районах. Відбудуться і традиційні зустрічі з ветеранами в трудових, студентських та учнівських колективах, тематичні виставки в бібліотеках, творчі заходи військово-патріотичного спрямування  в школах. На обласному рівні буде проведено науково-практичну конференцію учнівської молоді.
В передостанню суботу листопада, 23 числа, в Україні вшановуватимуть пам’ять жертв Голодомору 1932 – 1933 років. Як зазначалося на нараді, в області цього дня відбудеться два головних жалобних заходи – на Зажур-горі в Лубенському районі та в Палаці культури і творчості Комсомольська. Мітинг-реквієм на Зажур-горі продовжиться поминальним богослужінням у Мгарському Спасо-Преображенському монастирі. Потім у селі Вовчик Лубенського району на приміщенні місцевого народного історико-краєзнавчого музею урочисто відкриють меморіальну дошку на честь Ларіона Івановича Сухомлина – голови колгоспу, який у роки Голодомору врятував місцевих селян від загибелі, видавши їм на трудодень по 300 грамів пшениці, за що був арештований та засуджений.
Розпорядженням голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка передбачено також у ході підготовки до 80-х роковин Голодомору впорядкувати всі встановлені закатованим голодом пам’ятні знаки, обстежити соціально-побутові умови громадян, постраждалих від Голодомору 1932–           1933 років в Україні, та при потребі забезпечити їм соціальний супровід. Мітинги-реквієми або заходи під назвою “Свічки пам’яті” пройдуть в усіх районах області. Підготовку тематичних виставок, вечорів пам’яті та “круглих столів” нині проводять у Державному архіві Полтавської області, Полтавському краєзнавчому музеї імені В.Кричевського, департаменті освіти й науки ОДА.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]