- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Освячено Трьохсвятительський храм

Освячення храму [1]Напередодні великого свята православних християн – Покрови Пресвятої Богородиці – у Комсомольську відбулося освячення Трьохсвятительського храму. Урочисте богослужіння з цієї нагоди звершив керуючий справами Української православної церкви, ректор Київської духовної академії та семінарії, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній у співслужінні з митрополитом Полтавським і Миргородським, ректором Полтавської місіонерської духовної семінарії Филипом, єпископами Новокаховським і Генічеським Філаретом, Кременчуцьким і Лубенським Миколаєм, Олександрійським і Світловодським Боголєпом, іншими священиками.
Серед почесних гостей були міністр культури України Леонід Новохатько, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, голова правління ВАТ “Полтавський ГЗК” Віктор Лотоус, міський голова Комсомольська Сергій Супрун.
Храм споруджено з ініціативи і
за сприяння Високопреосвященнішого Филипа і Олександра Попова. Спонсором будівництва став мешканець Комсомольська Віктор Дем’янюк. Також допомогу в спорудженні храму надавав ВАТ “Полтавський ГЗК”.
Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній передав присутнім привітання від предстоятеля Української православної церкви Блаженнійшого Володимира, митрополита Київського і всієї України.
Слова привітання і подяки усім, хто долучився до будівництва Трьохсвятительського храму, висловив Леонід Новохатько. Олександр Удовіченко наголосив, що ця подія є знаковою
не тільки для Комсомольська, а й
для всієї полтавської громади. Олександр Попов нагадав, як 19 років тому в місті освячували Свято-Миколаївський собор, який став початком відродження православної віри в Комсомольську.
церква2 [2]– А сьогодні у місті працює одна з найкращих в Україні Полтавська місіонерська духовна семінарія, тисячі випускників якої уже служать православній церкві України, – зазначив Олександр Попов.
Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній вручив церковні відзнаки групі священиків і мирян.
Унікальність новозведеної церкви полягає у тому, що її побудовано за зразками давньоруського зодчества майже без цвяхів. Ікони в храмі й на іконостасі написані студентами іконописного відділення Полтавської семінарії. На зовнішніх стінах у дерев’яних рамах розміщено ікони, тож віруючі можуть молитися до відкриття й після закриття храму. А з боку центральної вулиці Комсомольська мешканці й гості міста зможуть вклонитися півтораметровій іконі “Спас Нерукотворний”. Автором проекту іконостаса і його різьбярем є комсомольчанин Вадим Іщенко. Його вернісажі неодноразово проходили у виставковому залі Комсомольська й міському краєзнавчому музеї. Подивитися на всю цю рукотворну красу, стати учасником неординарної події у день освячення храму прийшло дуже багато мешканців та гостей міста.
aПід час освячення Трьохсвятительського храму в Комсомольську.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]