- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Осіння толока

SAM_4211 [1]У  Полтаві, Кременчуці, Миргороді, інших містах і селищах області проходять ярмарки вихідного дня. На таких заходах в обласному центрі та місті над Дніпром побували наші кореспонденти.
На ярмарку, що розгорнувся поблизу Київського ринку в Полтаві, свою продукцію продавали сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства, представники харчової та переробної промисловості.
– Дізнався про захід в управлінні агропромислового розвитку Шишацького району. Мене запросили на ярмарок, бо знають, що займаюся бджільництвом давно й професійно. Привіз мед різних сортів із соняшнику, різнотрав’я, гречки. До речі, останнього зараз на ринку дуже мало, – розповів бджоляр Борис Тутка.
Поруч триває розмова про те, як доглядати за малиною, інший продавець розрізає навпіл картоплину, щоби довести, що не гнила… Паркується автівка з великими бідонами в причепі, з яких чоловік підсакою дістає живих товстолобів і коропів. Відразу шикується черга.
– Звідки ваші коропи? – запитую у меткої продавчині.
– З Миргородського району.
Свою продукцію на ярмарку представили ТОВ “Докучаєвські чорноземи”, ТМ “Тахтаулівські ковбаси”, ТОВ “Дельта продукт”, ТОВ “Полтавахліб” та кілька приватних підприємців. Придбати овочі, фрукти, вироби до смаку можна було за такими цінами: картоплю – по 3,8 гривні за кілограм, моркву – по 3,5–4, баклажани – по 4, солодкий перець – по 6, капусту – по 2, яблука – по 4–4,5, цибулю – по 5,5, часник – по 20 гривень. Кілограм диканського борошна коштував 3 гривні 23 копійки, а 900 грамів манної крупи – 3,3 гривні.
– Оце купив олії та яєць. Асортимент на ярмарку досить широкий, і ціни нижчі, ніж на ринку, – розповів полтавець Юрій Корнієнко.
Та на противагу таким думкам деякі покупці зауважили, що представленої продукції малувато, щоб істотно вплинути на ціни. Мовляв, хотілося б дешевше. Що ж, як то кажуть, на колір і смак товариш не всяк. Та як би там не було, а ярмарки, де своєю продукцією торгують виробники, складають конкуренцію перекупникам і певною мірою гальмують ріст цін.
* * *
Ярмарки вихідного дня для Кременчука – не новина. На території колишньої оптової бази по вулиці
60-річчя Жовтня так звана фермерська толока діє уже кілька років. На останньому такому ярмарку було особливо людно. До продавців сільгосппродукції, які працюють на постійній основі, додалися більше 40 представників фермерських господарств і селян із Кременчуцького, Глобинського, Семенівського, Козельщинського районів, Кіровоградської області та Криму.
SAM_4218 [2]Переконатися у тому, як у наддніпрянському місті виконують доручення голови обласної державної адміністрації Олександра Удовіченка щодо стабілізації цінової ситуації на продовольчому ринку, завітав заступник голови ОДА Володимир Замикула. Він оглянув представлену на ярмарку продукцію, поцікавився цінами на неї та поспілкувався із селянами, які торгували вирощеним. На переконання посадовця, завдяки таким заходам селяни мають можливість продати свою продукцію, а мешканці міст, інших населених пунктів Полтавщини – купити її без посередників за доступними цінами.
Тож кременчужани мали можливість придбати широкий асортимент сільськогосподарської продукції за цінами товаровиробників. Тривала жвава торгівля картоплею, овочами, фруктами, свіжою рибою, медом, борошном, іншими продуктами.
aНа ярмарку вихідного дня у Полтаві.

Анна ВАСЕЦЬКА
Віра ІЛЬКОВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]