- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Козацька слава не вмре, не загине

P1270542 [1]14  жовтня православні християни відзначили свято Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен своєю покровителькою і захисницею українські козаки вважають діву Марію. У Полтавському районі за доброю традицією пройшли урочистості з нагоди Дня українського козацтва у Щербанях, де розташований районний Будинок культури. Розпочалося козацьке свято маршем козаків Супрунівського полку. Як зазначив заступник кошового отамана козаків Придніпров`я, генерал-хорунжий Леонід Мельников, Супрунівський полк налічує 120 осіб.
Одним із головних своїх завдань козаки вважають відродження історичних традицій, патріотичне виховання підростаючого покоління. А оскільки в усі часи козаки були захисниками мирного люду, співпрацює полк і з правоохоронними органами.
Ще одним напрямом діяльності козацтва є турбота про пам`ятники, створення нових меморіальних знаків на честь відважних лицарів – захисників Вітчизни і віри православної задля збереження пам’яті про трагічні й героїчні сторінки історії нашого народу. Так, коштом козацтва у Супрунівці було створено пам`ятний знак на місці зруйнованого у 1936 році Богоявленського храму.
А в селі Івашки, яке нині вважається найбільш козацьким селом району (до речі, саме у ньому згідно з реєстрами старих часів проживала найбільша кількість козаків і козацьких дітей), споруджена Мала Хортиця і встановлено хрест на згадку про наших предків, які заснували село і боронили рідну землю від загарбників зі сходу та заходу.
Нині, як і в минулі роки, окрім урочистих заходів, у яких взяли участь голова райдержадміністрації Володимир Павленко, голова районної ради Василь Степенко, і концерту, подарованого козакам кращими творчими колективами району й обласної філармонії, відбулося чимало цікавих дійств. Усім, хто завітав на свято, було запропоновано взяти участь у козацьких розвагах, поласувати смачними наїдками, навчитися виготовляти справжні козацькі обереги. На добрі справи присутніх благословив  отець Володимир.
aПолтавські козачки і козаки.

Андрій ФІАЛКОВСЬКИЙ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [2]