- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Профорієнтація учнівської молоді – інвестиції в майбутнє України

DSC_0113 [1]Саме про працевлаштування молоді та профорієнтаційну роботу зі школярами йшлося на прес-конференції директора обласного центру зайнятості Катерини Клавдієвої для представників засобів масової інформації. На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича “Діти – майбутнє України” обласна служба зайнятості бере участь у реалізації проекту “Полтавщина – дітям!”. Цей проект має на меті підвищити ефективність соціальних послуг учнівській молоді та забезпечити комплексний підхід до організації профорієнтаційної роботи.
Хто потрібен на ринку праці?
Начальник відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості Микола Окара зазначив, що, на його думку, система освіти в Україні недостатньо адаптована до потреб ринку праці. Орієнтація професійної підготовки не на потреби економіки, а на ажіотажний попит на певні спеціальності призводить до того, що молодим фахівцям не гарантується працевлаштування. Як наслідок – значна частина випускників навчальних закладів стають безробітними. Нині ринок праці потребує спеціалістів інженерно-технічних напрямів та високотехнологічних галузей економіки, а також кваліфікованих робітників, зокрема операторів верстатів із програмним управлінням, слюсарів, токарів, фрезерувальників, електромонтерів, електрозварників, фахівців сфери послуг та інших. На виконання заходів тематичного плану, розробленого обласною державною адміністрацією, з 7 по 11 жовтня 2013 року регіональна служба зайнятості провела ряд заходів на втілення проекту “Полтавщина – дітям!”.
“Три кити” профорієнтаційної роботи
Пріоритетним напрямком діяльності базових центрів зайнятості області є профорієнтаційна робота з учнями випускних класів. Саме вона допоможе молодій людині правильно зорієнтуватися у світі професій та вибрати фах до душі.
Полтавщина – один із небагатьох регіонів, де розроблена і діє обласна Програма професійної орієнтації учнівської молоді на здобуття актуальних на ринку праці професій та спеціальностей у 2011–2014 роках. Майже у всіх районах області, а також у містах Кременчук, Лубни, Миргород та Комсомольськ затверджені місцеві програми.
Дія цих програм, як наголосила Катерина Клавдієва, тримається на “трьох китах”: це, по-перше, робота з молоддю (учнями, випускниками); по-друге, з батьками; по-третє, з педагогами (вихователями, вчителями, шкільними психологами, соціальними педагогами).
Фахівцями центрів зайнятості спільно з професійно-технічними навчальними закладами та роботодавцями проведено 51 ярмарок професій, 260 презентацій професій, 136 виробничих екскурсій, 18 ярмарків кар’єри, 136 презентацій роботодавців, 109 презентацій навчальних закладів, 44 дні відкритих дверей професійно-технічних навчальних закладів, 211 днів відкритих дверей центрів зайнятості.
Обласною службою зайнятості проведено 459 профорієнтаційних семінарів для учнівської молоді. Спеціалісти служби розповідають батькам випускників про потреби місцевого ринку праці та види можливої допомоги при виборі майбутніх професій на трьох сотнях батьківських зборів. У рамках Програми проводиться профдіагностичне обстеження учнів випускних класів із використанням психологічних методик та опитувальників, що пройшли експертизу в Центрі практичної психології Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, – щодо професійної спрямованості, виявлення комунікативних установок, оцінки оперативної пам’яті, технічного мислення, визначення інтелектуального потенціалу, готовності до ризику, мотивації до успіху.
“Не люди до нас, а ми з вами                             повинні йти до людей”
Саме такого нового підходу вимагає Президент України: коли не учні змушені їхати до районного чи міськрайонного центру зайнятості за десятки кілометрів, а профінформатор із профконсультантом приїздять до сільської школи.
Традиційною та системною для Полтавської обласної служби зайнятості стала профорієнтаційна робота з учнівською молоддю в літніх оздоровчих таборах у період літніх канікул. Її організаторами стали обласний центр зайнятості, відділ у справах сім’ї та молоді обласної державної адміністрації. Протягом всього літа фахівці міських, районних та міськрайонних центрів зайнятості із залученням спеціалістів обласного молодіжного центру праці, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, підприємств, організацій, установ і волонтерів працювали в позаміських дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у Великобагачанському, Гадяцькому, Глобинському, Диканському, Зіньківському, Кобеляцькому, Козельщинському, Котелевському, Новосанжарському, Семенівському, Чорнухинському районах, у Полтаві, Кременчуці, Лубнах та Миргороді. У пізнавально-розважальній формі діти занурювалися в цікавий світ професій, знайомилися саме з тими спеціальностями, які затребувані сьогодні на ринку праці. 3,5 тисячі школярів взяли участь у таких заходах. Відбувся 71 виїзд до 26 позаміських дитячих оздоровчих закладів.
Модернізований мобільний центр профорієнтації створювався з використанням канадського досвіду. Плазмова панель, ноутбук, папки з описом професій, мікрофон, колонки розташовуються у наметі, біля якого проводяться ігри, конкурси, вікторини. Це – значна робота. Дітей знайомлять із правилами вибору професії та типовими помилками, фахові нахили кожного бажаючого визначають за допомогою профдіагностичних методик.
Із початком навчального року профорієнтаційна робота продовжується вже у школах.
Свято зустрічі з професією
17 вересня, коли православна церква вшановувала Чудотворний образ Божої Матері “Неопалима Купина”, відзначався День рятувальника. Для знайомства з цією мужньою і почесною професією з 9 по 13 вересня базові центри зайнятості разом із педколективами та представниками підрозділів ДСНС провели 26 заходів для майже 2 тисяч дітей. Розпочиналися вони презентаціями творчих робіт, підсумовуванням конкурсів малюнків, зустрічами з фахівцями-рятувальниками. Чутівське відділення ДСНС надало 20-хвилинний відеофільм, що допомагає дітям ознайомитися з основами професії. Виступали шкільні агітбригади, презентувалися медіа-проекти.
Та найцікавіше чекало учнів на шкільних подвір’ях: за сигналом тривоги з увімкненою сиреною з’являвся пожежний автомобіль, висаджувався десант бойового загону. Вогнеборці показували, як правильно спрямовувати струмінь води, евакуювати потерпілих, надавати першу допомогу. Школярі знайомилися з аварійно-рятувальною технікою, розглядали та міряли бойову форму, побували за кермом пожежного автомобіля. Це було справжнє шоу.
Протягом жовтня-листопада поточного року міськими, міськрайонними та районними центрами зайнятості заплановані до проведення ярмарки професій для учнів випускних класів загальноосвітніх шкіл під гаслом  “Веселка робітничих професій”.
В області встановлено і введено в експлуатацію 417 програмно-апаратних комплексів “Мотиваційний термінал розвитку зацікавленості до професійного самовизначення” у загальноосвітніх навчальних закладах.
Фахівці служби зайнятості докладають усіх зусиль для реалізації програми професійної орієнтації учнівської молоді, що дозволить підвищити якість та конкурентоспроможність робочої сили, рівень зайнятості серед молоді; сформувати у школярів стійку мотивацію до легальної продуктивної зайнятості та активного пошуку роботи; підвищити соціальний статус робітника в суспільстві, відновити престиж робітничих професій та спеціальностей.
Починайте вибір якнайраніше!
– На жаль, – зазначила у спілкуванні з журналістами Катерина Клавдієва, – батьки часто нав’язують дітям стереотип власної професійної реалізації на традиційному ринку праці. Іноді дуже важко буває здолати консерватизм батьків. Але зараз – зовсім інші умови, інші риси характеру потрібні, інші спеціальності затребувані.
І дітям, і батькам, і вчителям ми хочемо показати, як правильно працювати з колосальною базою методик вибору професії. Старшокласники повинні знати: у кожному центрі зайнятості є довідники державних навчальних закладів, профорієнтаційні термінали, тестові методики із визначення здібностей до того чи іншого фаху. Є спеціалісти, які допоможуть усім цим скористатися безкоштовно. Тільки молодь має звертатися не у квітні-травні випускного року, а заздалегідь. Визначатися краще – з дитсадка. Щоб був час змінювати власні пріоритети, і, можливо, кардинально. А батьки мають благословити цей вибір.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]