- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Об’єднані спільним минулим і спільним майбутнім

У   Козельщині відбулася урочиста й водночас траурна подія: відкриття меморіальної дошки на знак пам’яті про польських громадян, які перебували у таборі НКВС на території Козельщинського монастиря восени 1939 року. Урочистій церемонії передувала співпраця місцевих органів влади зі співробітниками Посольства Республіки Польща в Україні, керівництвом Спілки поляків України. І ось нарешті спільні зусилля увінчалися створенням меморіального знаку.
Того дня до Козельщини  прибула представницька польська делегація на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Генріком Літвіном, міністром, cекретарем Pади охорони пам’яті боротьби та мучеництва Анджеєм Кунертом.
Приймали поважних гостей заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Валерій Пархоменко, секретар Полтавської міськради Оксана Деркач, голова Полтавського обласного осередку Спілки поляків України Віктор Маренич, голова представництва Міжнародного комітету Миру в Україні Андрій Мельник, голова Козельщинської райдержадміністрації Сергій Сушко та голова районної ради Юрій Марченко, Козельщинський селищний голова Дмитро Піщаний.
Церемонія розпочалася урочистим виконанням гімнів України та Республіки Польща. А далі звучали виступи господарів і гостей. Зокрема Сергій Сушко зазначив:
– Кривавою машиною сталінських репресій знищено мільйони людей, серед них – і цвіт польської нації: науковці, лікарі, письменники, архітектори, священики, політичні діячі. На десятиліття можна засекретити архіви, приховати в глибинах спецсховищ викривальні документи, замести сліди злочинів, переписати історію на догоду ідеологам та вождям. Але пам’ять народна незнищенна. У роки незалежності жахливі факти розстрілів поступово стали відомими не тільки науковцям, дослідникам, журналістам, а й широкому загалу українців.
Вшанування пам’яті безвинно убієнних є засторогою того, щоб на нашій землі ніколи не повторилось такого страшного лиха. Відповідно до Закону України про засади внутрішньої та зовнішньої політики, за ініціативою Президента України Віктора Януковича нині нашою державою визначений курс на Євроінтеграцію. Україна стоїть на порозі підписання угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, і Польща активно сприяє цьому процесу. Сьогодні Україна і Польща – не просто сусіди, а й партнери, тому повинні спільно іти у європейському напрямі.
Сергій Сушко закликав присутніх об’єднатися у слові й молитві за упокій душ невинно загиблих. Їх пам’ять було вшановано хвилиною мовчання.
Валерій Пархоменко наголосив на тому, що трагічні події 1939 року, котрі прокотилися Україною і Польщею, об’єднують наші народи, які втратили велику частину своєї еліти через злочинні накази верхівки тоталітарних режимів. Необхідно завжди пам’ятати ці сторінки історії, щоб ніколи не допустити подібного в майбутньому. Сьогодні Президент, уряд, обласна влада роблять усе для того, щоб Україна рухалася у європейському напрямку, до європейських цінностей, де найголовніше – це життя людини.
Слова вдячності й поваги адресували місцевому керівництву польські гості. Генрік Літвін підкреслив, що історія табору в Козельщині є частиною трагічної історії польських офіцерів, яку поляки називають Катиньським злочином. Польща втратила велику частину своєї еліти. Доступ до архівних документів, пошук місць поховань стали можливими лише з розвитком демократичних процесів. Незалежна Україна теж сприяла пошуковій роботі польських науковців, надавши документи про 3000 офіцерів, про яких свого часу було втрачено будь-які відомості. Завдяки цьому облаштовано меморіальні кладовища на місцях поховань польських громадян.
– Ми хочемо вклонитися пам’яті співгромадян, бувати на місцях, де через муки і страждання пройшли наші предки. Глибоко вдячні нашим українським партнерам за допомогу і підтримку; впевнені у подальшому тісному співробітництві на спільному шляху в напрямку Європи, – запевнив пан Посол.
Після церемонії відкриття меморіальної дошки на знак вдячності за пошукову роботу Анджей Кунерт нагородив представників України, котрі брали участь у викритті сталінських репресій проти польських громадян, медалями “Опікун Місць Національної Пам’яті”. Золоті медалі вручено Віктору Мареничу, Сергію Сушку та Юрію Марченку. Срібні медалі – кременчужанам Андрію Мельнику й Анатолію Шелудьку. Генеральний Консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат подарував Козельщинській районній бібліотеці книги про Катиньську трагедію, табори військовополонених, а також про сучасну Польщу, щоб молодь мала більше інформації про країну-побратима.

Надія ЛИТВИН
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]