- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Творчі материки “Лтави”

DSC_0220 [1]Повернувшись із ХХ Міжнародного телевізійного фестивалю “Агросвіт-2013”, що проходив у Кам’янці-Подільському на Хмельниччині, журналісти обласної державної телерадіокомпанії “Лтава” привезли найвищу нагороду – гран-прі – за фільм “Маленька модель великої держави”. Двадцятихвилинна телестрічка розповідає про Котелевський район, передає красу рідного краю, відтворює українські звичаї і традиції, акцентує увагу на невтомній праці сільських трударів.
– Ми взялися за цю тему не випадково. Зараз з екрана зникають сюжети про людей праці. Багато хто хоче жити по-європейськи, а трудитися – абияк. Шлях до благополуччя пролягає через велику напружену роботу на власній землі. Саме тому ми обрали Героя України, голову Котелевської райдержадміністрації Тетяну Михайлівну Корост, яка з простої працівниці стала справжнім державним діячем. Вона в масштабах одного району показала, якою має бути сучасна країна. Учасників фестивалю вразив наш заголовок. Уже з цього пункту ми стали лідирувати й надалі втримали позиції. Такий високий результат вселяє надію і зобов’язує працювати далі. Цим фільмом творча команда у складі автора сценарію Світлани Польщикової, режисера Алли Гусак, оператора Миколи Янка хотіла показати, що ми живемо на своїй, найкращій, Богом даній землі й повинні поважати себе, не тішачись марнослів’ям, а сумлінно працюючи, так, як герої нашого фільму, наголосив генеральний директор ОДТРК “Лтава”, керівник проекту Микола Ляпаненко.
На розгляд журі фестивалю було подано близько 120 творчих робіт із усіх регіонів України, а також із Литви, Латвії, Болгарії, Білорусі, Росії, Китаю, інших країн. Конкуренти представили справді достойні доробки, проте такої національної ідеї, життєствердного начала, як у полтавців, за словами членів журі, не було ні в кого. Нині до нашого краю збираються завітати гості з ближнього й далекого зарубіжжя, адже після перегляду стрічки всі учасники відзначили, що Полтавщина – це незвичайний край.
– Ми хотіли показати, що в той час, коли деінде тривають безкінечні сварки, чвари й конфлікти, у Котелевському краї утверджується національна ідея, про яку стільки говорять. Тут без зайвих балачок люди сумлінно роблять свою справу, трудяться на землі. Вони впевнені у завтрашньому дні, що дуже важливо. Нам хотілося продемонструвати, що бажання можна втілити в дійсність, особливо коли є такий мудрий і достойний лідер, як Герой України Тетяна Корост, – розповіла автор сценарію фільму, журналіст ОДТРК “Лтава” Світлана Польщикова. – На фоні багатьох розчарувань і криз у нас з’являється маленька модель справді великої держави, яка може бути прикладом для всіх інших районів та областей України. Ми вже близько 20 років спостерігаємо за процесом її створення в Котельві. Завершальний етап роботи над фільмом тривав близько півроку. Без належної підтримки, сприяння ми б не досягли такого результату.
Героїня фільму – Тетяна Корост – подякувала журналістам за плідну творчу роботу. Останнім часом люди втомилися від негативу, що ллється з телеекранів, вони шукають оптимізму й надії на гарне майбутнє. Стрічка “Маленька модель великої держави” переконує в істинності давньої народної мудрості, яка гласить: “Де народився, там і пригодився”. Просто необхідно створювати такі фільми, щоб молодь бачила альтернативу закордону та залишалася трудитися на рідній, батьківській, землі, а не прагнула якомога швидше виїхати за кордон, зазначила Тетяна Корост. Вона запропонувала проводити подібні фестивалі й на обласному рівні, адже Полтавщина багата не лише на природні ресурси, а й на талановитих і працьовитих людей. Микола Ляпаненко у свою чергу повідомив приємну новину: Героя України, голову Котелевської райдержадміністрації Тетяну Корост нагороджено відзнакою Євразійської академії телебачення і радіо – “Орденом Згоди”.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]