- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Підтримано пріоритетні напрямки – медицину, культуру, освіту

DSC_0429 [1]На пленарному засіданні вісімнадцятої сесії Полтавської обласної ради шостого скликання депутати розглянули загалом 45 питань. Провів пленарне засідання сесії голова обласної ради Іван Момот (ПР). У роботі сесії взяли участь голова облдержадміністрації, депутат обласної ради Олександр Удовіченко (ПР), голови районних рад, райдержадміністрацій, міські й селищні голови, керівники обласних структур, профспілок, громадських організацій, акредитовані представники ЗМІ.
За традицією, перед початком роботи групі представників полтавської громади було вручено почесні відзнаки Верховної Ради України й обласної ради. Олександр Удовіченко та Іван Момот вручили Почесну грамоту Верховної Ради України депутату Автозаводської районної в місті Кременчуці ради Людмилі Логвиненко; Грамоту Верховної Ради України – директору Полтавської дитячої музичної школи №1 імені П.Майбороди Євгену Дуднику; Почесну грамоту обласної ради – ветерану органів місцевого самоврядування, колишньому голові обласної ради Олександру Полієвцю.
На площі перед адмінбудівлею представники Комуністичної партії, Комуністичної спілки молоді з партійною атрибутикою прийшли на зібрання з приводу підтримки одного з рішень, яке мали прийняти депутати на сесії. Йшлося про відзначення на регіональному рівні 95-річчя створення ВЛКСМ.
Вулична акція мала продовження – представники ВО “Свобода”, відділені від прибічників компартії і комсомолу кордоном міліції, публічно спалили принесені з собою червоні прапори й вимпели.
Зазначимо наперед, що рішення про відзначення на регіональному рівні 95-річчя ВЛКСМ депутати облради прийняли.
Акції не зашкодили роботі сесії обласної ради.
Голова обласної ради Іван Момот оприлюднив повідомлення про вихід депутата Дмитра Хрістова з фракції ВО “Батьківщина” в обласній раді.
Після формування порядку денного депутати приступили до розгляду питань. Були, зокрема, внесені зміни до Програми розвитку місцевого самоврядування у Полтавській області на 2013– 2015 роки, якою передбачено спрямування додаткових коштів у сумі 600 тисяч гривень на рік для надання депутатами матеріальної допомоги жителям області, тож пропоновані зміни обумовлені збільшенням фінансування таких заходів строком на 3 роки.
Зміни до Комплексної програми профілактики правопорушень на 2011–2015 роки передбачають приведення ізоляторів тимчасового тримання до європейських стандартів. Під час розгляду цього питання депутат Олександр Масенко (КПУ) згадав дії правоохоронців під час вересневих подій у Хорольському районі, коли група молодиків розбила пам’ятник Леніну. Дії цієї групи людей були визнані хуліганськими. Депутат застеріг від проявів, за його словами, неофашизму.
Загальний обсяг ресурсів, що залучаються до Комплексної програми соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями на 2013–2020 роки, до якої на сесії також вносилися доповнення, – 277 мільйонів 685 тисяч гривень, з них у поточному році з обласного бюджету – 2 мільйони 811 тисяч гривень. Реалізація заходів програмного документа націлена на підвищення суспільної ролі людей з особливими потребами, поліпшення їхнього соціального становища, доступу до робочих місць і об’єктів інфраструктури, створення належних умов в інтернатних закладах, поліпшення харчування осіб, які в них перебувають.
Внесені також зміни до ряду інших обласних довготермінових програм. Так, Комплексною програмою розвитку освітньої галузі області на 2011–2015 роки відтепер передбачено відзначення учителів – учасників обласного туру Всеукраїнського конкурсу “Учитель року”.
Депутати підтримали внесення змін до показників обласного бюджету на 2013 рік. Зокрема на утримання установ обласного значення, проведення заходів та формування бюджету розвитку додатково спрямовується 10,7 мільйона гривень. У тому числі департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації – 9 мільйонів гривень на придбання автомобілів швидкої допомоги, пально-мастильних матеріалів і запчастин для них, реконструкцію інфарктного відділення, встановлення автономної вентиляційної системи в обласному кардіодиспансері тощо; управлінню культури ОДА – зокрема 215,4 тисячі гривень на реорганізацію обласного КП “Кіновідеопрокат”, відділу у справах сім’ї та молоді ОДА на утримання обласного центру матері та дитини – 40 тисяч гривень, на оздоровлення і відпочинок дітей – 97,9 тисячі гривень тощо.
Рішенням сесії Полтавському краєзнавчому музею присвоєне ім’я Василя Кричевського – видатного живописця, графіка, етнографа, який був архітектором будівлі, де нині знаходиться музей. Кременчуцький медичний коледж отримав ім’я Володимира Литвиненка, який був директором цього закладу понад 40 років, значно розширив і зміцнив матеріально-технічну базу навчального закладу.
Ряд питань було традиційно присвячено погодженню й переоформленню спеціальних дозволів на розробку і видобування корисних копалин, підземних прісних вод. Зокрема погоджено ділянки для видобування родовищ торфу на території Гребінківського, Чорнухинського й Оржицького районів ТОВ “Гребінкаторф”. Також на сесії затверджено Порядок розгляду обласною радою питань користування надрами на території Полтавської області. Народні обранці затвердили внесення змін до Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2013 році, прийняли нову редакцію Положення про Порядок використання коштів, що надходять в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, підтримали надання у користування мисливських угідь на території Решетилівського та Зіньківського районів.
На пленарному засіданні депутати прийняли Звернення до Кабінету Міністрів України щодо відшкодування коштів з Державного бюджету по різниці в тарифах на послуги водопостачання та водовідведення; Звернення до Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради України щодо підтримки підписання Угоди про асоціацію України з ЄС.
Сесія підтримала ряд депутатських запитів. У “Різному” депутати Петро Ворона (УДАР), Іван Коваль (УДАР) порушили актуальні проблеми соціального спрямування.
У традиційному інтерв’ю по завершенні сесії голова обласної ради Іван Момот наголосив:
– Як завжди, ми підтримали наші пріоритетні напрямки – медичну, освітню галузі, культуру. Так, левову частину коштів виділили на закупівлю автомобілів швидкої допомоги та пально-мастильних матеріалів, на закупівлю вакцини від грипу – адже йде зима. Також виділили кошти на увічнення пам’яті видатних земляків, на підготовку та святкування 200-річчя Тараса Шевченка. Ще додатково передбачили 1 мільйон гривень на підтримку молодіжного будівництва. До того ж прийняли ряд звернень. Одне з них – щодо обласного комунального підприємства “Полтававодоканал”, де йдеться про відшкодування різниці тарифів, бо сьогодні борг цього підприємства за електроенергію збільшується, і ми звертаємось до Кабінету Міністрів, адже вирішення такого питання в компетенції держави. Також прийняте звернення і щодо євроінтеграційних процесів. Ним підтвердили, що курс, який взяли Президент України, Верховна Рада, уряд, – правильний. І це якраз є ті речі, які консолідують суспільство, бо нині більшість політичних сил виступають саме за інтеграцію з Європейським Союзом.
Іван Момот висловив свою думку стосовно рішення про відзначення на регіональному рівні 95-ї річниці створення ВЛКСМ:
– Проект рішення не передбачає жодної копійки з обласного бюджету, там йдеться про те, що у зв’язку з цією річницею ми порекомендували повернутися до упорядкування пам’ятників, обелісків, пам’ятних місць, пов’язаних із історією комсомолу, до ветеранів, людей похилого віку, які воювали, відбудовували народне господарство. Тому я б не хотів, щоб це питання політизували і переводили в мітингове русло. Вважаю, це добре, коли люди знають свою історію, дбають про ветеранів, у тому числі ветеранів комсомолу. Депутати висловили свою думку, рішення прийняте переважною більшістю голосів.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]