- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Навіть їстівні гриби можуть спричинити біду

Згідно з даними управління ДСНС у Полтавській області протягом 2013 року грибами отруїлися 13 людей, у тім числі 4 дітей. І нинішній сезон “тихого полювання” починає збирати свої сумні “трофеї”.

Споживання дикорослих грибів може завдати значної шкоди здоров’ю людини. Звичайний любитель “тихого полювання”, як і більшість пересічних мешканців, зазвичай не знає, де й коли були розміщені скотомогильники, старі склади, які “сюрпризи” можуть таїти підземні води тієї чи іншої місцевості. Адже гриби, як губка, вбирають із грунту все шкідливе й отруйне. Тому небезпечними можуть бути й білі, й польські гриби, якщо збирати їх у незнайомому місці.
Крім того, варто знати, що навіть найкращі гриби дуже важкі для травної системи людини. Тому, коли є хронічний панкреатит, холецистит, ентерит, гастрит, виразкова хвороба шлунку, вживання їстівних грибів може викликати серйозне загострення хвороб.
Дитяча травна система взагалі не розрахована на таке навантаження – вона до нього не готова. Отож гриби для дітей шкідливі.
Після вживання отруйних грибів клінічні прояви настають і через 2–3 години, і через 8–10, а то й через 12–24 години. Якщо головний біль, нудота, блювання та діарея виникають через 2–3 години й одразу розпочинається лікування, то отруєння загалом перебігає легше, переважно не ушкоджуючи печінку. Якщо ж первинні прояви отруєння настають більш ніж через 6 годин, а потерпілі не поспішають звернутися за медичною допомогою, втрачаючи дорогоцінний час, то уражується печінка з розвитком тяжких гепатитів аж до повної відмови органу, коми і летальних наслідків.
Чим раніше розпочнеться лікування, тим легше врятувати людині здоров’я і життя. Якщо після вживання грибів настають клінічні прояви отруєння, необхідно негайно викликати “швидку допомогу” і, не чекаючи приїзду лікарів, починати кількаразове промивання шлунку.
Як правило, з важкими отруєннями люди потрапляють до реанімаційного відділення, де проводиться комплекс заходів: від промивання шлунку до введення антидотів, гепатопротекторів (для захисту печінки), апаратної очистки крові. За несвоєчасної медичної допомоги смертельною вважається доза від 50 грамів блідої поганки. Печінкова недостатність розвивається не одразу – протягом 5–7 днів. Навіть після вдалого лікування “на згадку” про смачну грибну страву залишаються серйозні ускладнення, наприклад, хронічний гепатит.
Навіть якщо ви впевнені, що гриби їстівні, то чи можна бути впевненим у достатній екологічності того місця, де їх зібрано? Гриби, тим більше дикорослі, – не хліб. Тож не варто ризикувати життям і здоров’ям – своїм та близьких людей.

Олександр АРХІПОВЕЦЬ
Лікар-анестезіолог відділення  
інтенсивної терапії обласної
клінічної лікарні

Print Friendly, PDF & Email [1]