- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Діалог, змагання, нагороди…

DSC_0595 [1]Шість років на початку осені для студентської молоді області відкривається започаткована обласною радою “Школа майбутнього депутата”. Перші її слухачі вже закінчили вищі навчальні заклади. Зазвичай і заняття в “Школі…” на цікаві теми, і дискусії, й спортивні змагання, й безпосереднє спілкування з депутатами відбуваються в студентському таборі Полтавського національного технічного університету ім. Ю.Кондратюка на березі Ворскли у Вакулинцях. Нинішня холодна осінь внесла свої корективи, традиційний захід пройшов у місті. Приміщення і спортмайданчики надали обласна рада, Полтавський національний педагогічний університет ім. В.Короленка, стадіон “Динамо”. В організації спортивних змагань допоміг обласний центр фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”.
“Школа майбутнього депутата” діє на виконання Програми розвитку місцевого самоврядування в Полтавській області на 2013– 2015 роки. Мета цієї ініціативи – підтримка партнерського діалогу, взаємодії між студентським і місцевим самоврядуванням на обласному рівні, допомога нинішнім молодим лідерам, які в недалекому майбутньому можуть прийти в громадське життя, політику, місцеві ради різних рівнів. Для участі в “Школі…” прибули команди активістів студентського самоуправління і спортсменів шести вищих навчальних закладів обласного центру – національного технічного університету імені Ю. Кондратюка, Української медичної стоматологічної академії, національного педагогічного університету ім. В. Короленка, університету економіки і торгівлі, державної аграрної академії, юридичного інституту Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого”. Їх привітали голова обласної ради Іван Момот, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації, голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету та управління майном Валерій Пархоменко.
– Студентська молодь завжди в авангарді суспільного розвитку, вона – майбутнє нашої країни і Полтавського краю, – наголосив Іван Момот.
Він підкреслив: обласна рада підтримує державну політику, спрямовану на залучення молоді до управлінської діяльності та її активну участь у громадському житті. Результатом цього стало прийняття профільної обласної програми з реалізації молодіжної політики, проведення щорічного конкурсу наукових робіт “Від студентського самоврядування – до самоврядування громад”, навчання активної молоді в “Школі майбутнього депутата”.
Валерій Пархоменко зазначив, що обласна влада активно реалізує соціальні ініціативи Президента України з підтримки дітей і молоді, молодіжних проектів. Він також акцентував увагу на тому, що в “Школі майбутнього депутата” юнаки й дівчата мають змогу зрозуміти, що таке депутатська робота і громадська діяльність. У майбутніх депутатів має бути активна громадянська позиція, в тому числі в пропаганді здорового способу життя.
Для студентів відбувся тренінг “Соціальне лідерство, мистецтво публічного виступу”. Досвідом громадської і комсомольської роботи поділився із присутніми Іван Момот. Він розповів про роботу в студзагонах.
– Роботу в комсомолі вважаю своїми найкращими роками, по-перше, це були молоді роки, по-друге, комсомол – то була потужна організація молоді. Зараз і критикують, і багато позитивних речей говорять про молодіжну спілку, але я пам’ятаю тільки позитивне. Комсомол організовував студентські будзагони, молодіжні житлові кооперативи, молодіжні трудові колективи, дозвілля.
Студенти дізналися про структуру, роботу обласної ради, депутатські комісії, виконання обласних програм.
Тим часом любителі гри в шахи, футбол і волейбол могли показати свої здібності й позмагатися з депутатами. Так, на міні-футбольному полі депутати облради Валерій Пархоменко та Ігор Супруненко грали в команді педагогічного вузу. А на волейбольному майданчику збірним навчальних закладів протистояла депутатська збірна, яка виграла в команди університету економіки і торгівлі й поступилася фіналістам –  майбутнім аграріям. Учасники заходу поділилися з журналістами своїми враженнями:
– Сьогодні молодь із вищих навчальних закладів відстоює інтереси своїх товаришів по навчанню, а в майбутньому, можливо, потрібно буде відстоювати інтереси громадян, які довірять цим молодим людям депутатські мандати. Нині загалом активність серед людей низька – не завжди людина вміє і хоче на себе взяти відповідальність за долі інших людей. Тому, якщо ми бачимо, що такі активісти з’являються серед молоді, – маємо їх підтримувати. Це наче “золотий запас”, який треба зберігати для майбутнього, – наголосив Іван Момот. – З досвіду попередніх років переконалися, що неформальне спілкування з молодими людьми приносить велику користь. Студенти різних навчальних закладів спілкуються між собою, з депутатами, ставлять запитання, які стосуються різних напрямків життя. Закладається основа дружби, майбутніх фахових стосунків.
– У програмі “Школи майбутнього депутата” передбачено, зокрема, й проведення спортивних змагань. Команди ВНЗ змагаються між собою в різних видах спорту, і мають змогу зіграти з депутатами. Ми проводимо тут тренінг і семінарське заняття з ораторського мистецтва, розуміючи, що майбутнім депутатам треба вміти вправно, на професійному рівні висловлювати свої думки, – підкреслив директор комунальної установи “Обласний молодіжний центр” Анатолій Безпалюк.
– Захоплююся спортом, а футболом займаюся професійно. Викладач фізкультури розповів, що обласна рада проводить такий турнір, і запропонував зіграти за академію, – сказав Рамін Сардаров, першокурсник ПДАА, майбутній менеджер-економіст. – Цікаво пограти, організація змагань дуже хороша. Така “Школа…” – це можливість поспілкуватися, дізнатися щось нове, а ще – пропаганда здорового способу життя.
– Проходить напружена спортивна боротьба, але така згуртована когорта депутатів приїхала, що не пасемо задніх у грі з молодими. Саме ця команда представляла нашу область у фінальній частині Всеукраїнської спартакіади депутатів усіх рівнів і виступила достойно. Будемо показувати власним прикладом, як треба займатися спортом, – розповідає начальник управління з питань фізичної культури і спорту ОДА, депутат Київської в Полтаві ради Ігор Петраш.
– Якщо порівнювати з попередніми роками, то рівень студентських команд набагато вищий, – резюмував Іван Момот. – Мене радує те, що студенти показують високі результати. Я насамперед вболіваю за студентів і хочу, щоб вони перемагали й у спорті, й у житті.
Депутатський корпус області на спортивних змаганнях представляли Іван Момот, Валерій Пархоменко, Петро Ворона, Ігор Супруненко, а також депутати місцевих рад області – учасники ІІІ (заключного) етапу Всеукраїнської спартакіади депутатів.
У змаганнях із міні-футболу перше місце здобула команда аграрної академії. У волейбольному турнірі перемогу також святкували аграрії. Окремо нагороджена команда депутатів. Серед шахістів сильнішим був студент університету економіки і торгівлі Сергій Набока. Переможці й призери отримали кубки та медалі. А всі – гарний настрій, позитивні емоції.

a На спортивних аренах “Школи майбутнього депутата”.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]