- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сьогодення села, майбутнє нації

IMG_0819 [1]Село Радивонівка Великобагачанського району здавна славне трударями, розкішною навколишньою природою. Тут зведено чимало соціальних об’єктів, які надійно служать людям. Успіху і процвітання досягнуто завдяки злагодженій багаторічній роботі місцевого самоврядування та знаного не лише в області, а й далеко за її межами Героя України, директора ПАФ “Україна” Івана Махтейовича Балюка.
Нещодавно радивонівці відзначали День села. Це свято співпало ще з двома приємними подіями: відкриттям пам’ятника “Матері-трудівниці” та сільської бібліотеки. Почесне право перерізати святкову стрічку надали голові районної ради Євгену Луценку та Івану Балюку. Адже саме завдяки коштам ПАФ “Україна” в приміщенні, де розмістилася бібліотека, було проведено ремонт. За допомогу в розвитку бібліотечної справи Івану Балюку вручили Подяку директора Національної бібліотеки України для дітей Алли Гордієнко, яка й надала перші книги (185 томів). Вагому допомогу отримали радивонівці від Президента України (1994– 2004 рр.) Леоніда Кучми і заснованого ним фонду “Україна” (понад 130 томів). Варто нагадати, що Великобагачанський район став переможцем міжнародного проекту “Бібліоміст” і отримав 15 комп’ютерів для місцевої бібліотечної системи.
Продовжилися урочистості відкриттям пам’ятника “Матері-трудівниці”. Його спорудили в місцевому парку, неподалік іншого пам’ятника – козаку Радивону, який за легендою і заснував село.
– У Радивонівці раніше була велика бібліотека, але з певних причин її перенесли в школу. Тісне приміщення не могло прийняти  як належить відвідувачів, та й не було відповідних умов для зберігання книг. Я можу з певністю сказати, що жителі Радивонівки люблять читати, часто ходять до бібліотеки. В нашій школі 170 учнів, які є постійними читачами. Тож проблема відкриття сільської бібліотеки потребувала негайного вирішення. Спочатку знайшли приміщення, потім провели ремонтні роботи і завезли книги. На все витратили 50 тисяч гривень, які потім компенсували з районного бюджету. Я не шкодую, що взяв на себе витрати за бібліотеку, бо знаю, що покращення рівня освіченості багато означає для людини. Без освіченості немає майбутнього, а в радивонівців воно є. Про це свідчить і пам’ятник “Матері-трудівниці”. Саме такі матері-трудівниці колись виховали нас. Нині молоді мами виховують своїх діток – майбутнє села, майбутнє нації, – стверджує Іван Балюк.
IMG_0814 [2]Вітальні листи радивонівцям із нагоди Дня села прислали Леонід Кучма і перший український космонавт Леонід Каденюк. Учасники художньої самодіяльності, колектив “Чисті роси” подарували своє мистецтво.

Світлана БОРИСЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]