- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ювілей славного міста над Сулою

DSC_1162 [1]Старовинне місто нашої області – Лубни – святкувало 1025-річчя від свого заснування та 70-ту річницю визволення від фашистських загарбників. Заснування міста співпало з роком хрещення Київської Русі у 988 році великим князем київським Володимиром Святославичем. Значного розквіту досягла Лубенщина, увійшовши до складу земельних володінь магнатів Вишневецьких. Заснований поборницею православ’я Раїною Вишневецькою поблизу міста Мгарський монастир – перлина зодчества, яка й сьогодні залишається візитівкою краю.
– У 1591 році Лубни першими серед нинішніх міст Полтавщини отримали магдебурзьке право. Тут розвивалися ремесла, торгівля. За півстоліття Лубни стали одним із найбільш значимих міст на території Лівобережної України. Пізніше Лубни – центр Лубенського козацького полку. А відомий в нашій історії Лубенський гусарський полк відзначився у багатьох боях, – розповіла директор місцевого краєзнавчого музею Тамара Дяченко. – У 1917 році в Лубнах була створена Українська демократична хліборобська партія, програму для якої писав, зокрема, видатний політичний діяч В’ячеслав Липинський.
Відзначились лубенці й ратними подвигами у роки Великої Вітчизняної війни: 6508 із них нагороджено бойовими орденами й медалями, 14 уродженців краю удостоєно звання Героя Радянського Союзу.
З нагоди Дня міста в Лубнах відкрито меморіальну дошку на честь Героя України, заслуженого майстра народної творчості України Віри Роїк, оновлено міську Дошку пошани та Дошку пошани “Лубни спортивні”. Також відбулось урочисте підбиття підсумків конкурсу на кращі приватні садиби та багатоповерхові будинки.
Урочистою ходою ветерани, представники влади та жителі міста пройшли до площі Слави, де поклали квіти до Вічного вогню та вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх, хто загинув у протистоянні з фашистами. За участю єпископа Кременчуцького і Лубенського владики Миколая пройшов поминальний молебень.
Урочистості з нагоди 1025-ї річниці заснування міста та 70-ї річниці визволення продовжились у кінотеатрі “Київська Русь”. У них узяли участь голова обласної ради Іван Момот, перший заступник голови ОДА Віктор Животенко, народний депутат України Володимир Пилипенко, єпископ Кременчуцький і Лубенський владика Миколай, голова обласної ради 1998– 2002 років, лубенець Олександр Полієвець, колишній командир Чапаєвської дивізії генерал-лейтенант Юрій Шаповал, почесні громадяни міста, заслужені працівники різних галузей, депутати обласної та міської рад, керівники підприємств, установ, організацій. Міський голова Олександр Грицаєнко висловив вдячність облдержадміністрації, обласній раді та народному депутату Володимиру Пилипенку за те, що ці святкування відбуваються на державному рівні.
– Щиро вдячний, що за рахунок коштів Державного та обласного бюджетів, при підтримці депутатів обласної ради, залучено додаткові кошти до міського бюджету і введено в експлуатацію дитячий садочок. Ми раді, що значна кількість наших громадян представлена до отримання державних нагород, які до кінця року обов’язково будуть вручені, – зауважив він.
– Від імені депутатів обласної ради і від себе особисто хочу привітати вас із 1025-річчям вашого прекрасного міста й 70-ою річницею визволення від фашистських загарбників. У першу чергу вітаю ветеранів війни та праці, низький уклін й величезне спасибі за ваш ратний і трудовий подвиг, за все зроблене для нас, для прийдешнього покоління, аби жили під мирним небом. Ви вибороли Перемогу, відбудували свої Лубни. Нехай Бог дарує вам багато років життя, щоб ми могли використовувати ваш життєвий досвід, щоб ваше місто робило Полтавщину ще кращою, привабливішою. Лубни мають свою древню історію і прекрасне сьогодення. Це не просто місто в Полтавській області, це її візитівка, – зазначив Іван Момот.
– Обласна влада зробить усе, щоб в області й місті Лубнах був хліб на столі, було тепло в домі, була вода, і ми це гарантуємо, – підкреслив Віктор Животенко.
Іван Момот та Віктор Животенко вручили лубенцям почесні грамоти за вагомий внесок у розвиток області.
– Для мене велика честь – представляти Лубенщину у Верховній Раді України, і я гордий з того, що назву нашого міста, його проблеми тепер згадують частіше, ніж колись. Відверто кажучи, я буваю у Лубнах не тільки на свята, я знаю тутешні будні й проблеми і намагаюсь долучатись до їх вирішення, – зазначив Володимир Пилипенко.
Він також виголосив привітання лубенцям від Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України. Володимир Пилипенко вручив грамоти та відзнаки Верховної Ради України викладачу Лубенської музичної школи Альбіні Романченко, заступнику директора Лубенської ЗОШ І–ІІІ ступенів №1 Маргариті Комаровій, головному лікарю комунальної Лубенської центральної міської лікарні Сергію Наталенку, міському голові Олександру Грицаєнку. Ряди тих, хто носить звання Почесного громадянина міста Лубен, поповнились новими іменами. Концерт ансамблю пісні й танцю Збройних сил України став завершальним акордом урочистостей.
Мешканці міста, перевдягнені в стилізовані під певну епоху костюми, пройшли від Ярмаркової площі до Володимирського майдану, демонструючи славетні сторінки з історії краю.
У парку “Центральний” поблизу фонтана дзвенів дитячий сміх. Тут пройшов парад дитячих візочків. Малюки, перевдягнені у казкових персонажів, визирали з карет, вуликів, машинок… Увечері на Володимирському майдані свій подарунок у вигляді концерту “Вогняне шоу” подарували лубенцям обласна філармонія та Полтавський театр вогню.
У неділю ярмаркували. Промислові та сільськогосподарські підприємства району пропонували свою продукцію – від городини і м’яса до вовняного одягу й ковдр.
Неподалік розкинулось “Містечко майстрів”, у якому “мешкають” народні умільці та художники. Завітавши сюди, можна було придбати картини, прикраси з натурального каменю, іграшки ручної роботи, вишиті рушники тощо.
Увечері на мешканців міста чекав святковий концерт кращих аматорських колективів Полтавщини та гості свята – співачки Лами. Ну й, звісно, яке святкування Дня міста без феєрверка? Нічне небо над Лубнами заграло мерехтливими різнобарвними вогниками.

Євгенія ДАВИДЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]