- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Міжнародне співробітництво задля здоров’я й життя громадян

IMG_4702 [1]Відбулася робоча зустріч голови обласної державної адміністрації Олександра Удовіченка з представниками Світового банку Антоніо Дюраном, Артуро Альварезом, в якій взяли участь представник Адміністрації Президента України Юрій Подвисоцький та консультант Міністерства охорони здоров’я України Сергій Дяченко. Йшлося про реалізацію на Полтавщині розрахованого на чотири роки спільного з Урядом України інвестиційного проекту Світового банку щодо розвитку регіональних систем охорони здоров’я. Попередньо банк планує спрямувати на його реалізацію 40 мільйонів доларів. В основі проекту – профілактика та лікування серцево-судинних захворювань, зокрема гіпертонічної хвороби.
Незважаючи на те, що Полтавська область не є пілотною в проведенні реформ медичної галузі, серед десятків інших саме конкурсні пропозиції полтавських фахівців привернули увагу Світового банку, і нині, отримавши високу оцінку експертів, ці пропозиції мають найбільші шанси на підтримку. Доктор Дюран наголосив, що він приємно вражений прагненням наших медиків до вирішення питання. За його оцінкою, Полтавщина – чи не найкраща за рівнем аналітичних досліджень, які дозволяють приймати відповідні управлінські рішення. Позитивне враження на гостей справили й спілкування з полтавськими медиками та відвідини центрів первинної медико-санітарної допомоги, які відбулися напередодні зустрічі. Варто зазначити, що під час перебування у нашому регіоні експерти банку детально проаналізували проект заявки полтавських фахівців щодо покращення рівня надання медичної допомоги пацієнтам з хворобами системи кровообігу. Було детально проаналізовано розділи проекту, проконсультовано членів обласної робочої групи. Тож констатувалося, що, уже маючи значний бонус, полтавським спеціалістам слід визначити і конкретизувати окремі завдання та шляхи їх вирішення. Остаточні висновки банк зробить до кінця поточного року. Оскільки реалізація такого вартісного проекту в короткі терміни потребуватиме значних організаційних зусиль, наявності професійної команди, яка буде впроваджувати проект в життя, представників банку цікавили перспективи його підтримки місцевою владою. Олександр Удовіченко наголосив на тісній співпраці виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, відсутності політичних перепон для прийняття необхідних рішень.
Підкреслювалося, що такі кроки відповідають політиці Президента України Віктора Януковича, його соціальним ініціативам. Тож допомога міжнародної спільноти, зокрема Світового банку, є надзвичайно цінною.
Переконання у тому, що проект Світового банку буде реалізований саме на Полтавщині, висловив і представник Адміністрації Президента України Юрій Подвисоцький, адже область має значні досягнення у розвитку медицини.
На завершення зустрічі Антоніо Дюран і Артуро Альварез повідомили про наміри Світового банку бути стратегічним партнером України в галузі охорони здоров’я і висловили сподівання щодо продовження роботи в цьому напрямку.
У зустрічі також взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль та директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак.

Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]