- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сім десятиліть репетицій, концертів, овацій

Наближення 70-ї річниці визволення Полтави від фашистських загарбників – визначальна подія для всієї області, але є мистецький заклад, для якого ця знаменна дата тісно пов’язана з власним ювілеєм – 25 вересня 1943 року, коли Полтава ще лежала в руїнах, а на території краю точились запеклі бої, розпочала діяльність обласна філармонія. Відтоді пройдено великий шлях мистецького становлення, запалено на українському творчому небосхилі десятки зірок, подаровано глядачам незлічиму кількість концертів, а разом із тим – невимірну величину душевних щедрот відданих сцені артистів.
У рамках заходів із відзначення ювілею відбудеться презентація новоствореної книги “Полтавська філармонія – 70” (Полтава, ТОВ “АСМІ”, 2013). Але розповісти журналістам про захоплюючу роботу над виданням та представити сигнальний примірник його творці вирішили заздалегідь. Керівник проекту, перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко наголосив, що книга, зокрема, відновить пам’ять про людей, які стояли біля витоків філармонійного мистецтва в Полтаві, висловив переконання, що при підтримці обласної влади полтавська філармонія продовжує залишатися однією з найкращих в Україні. Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко звернув увагу на неоціненне значення мистецтва для формування у молодого покоління духовних засад, зауважив, що живу музику ніколи не замінять жодні новітні технології й комунікації, нагадав про щорічне успішне проведення культурно-мистецької акції “Майстри мистецтв України – трудівникам села”, під час якої тисячі жителів області засвідчують артистам філармонії свої повагу й любов.
“Мозковий центр” із підготовки видання тримався на трьох фахівцях – керівнику Центра дослідження історії Полтавщини Олександрові Білоуську, начальнику інформаційно-аналітичного відділу обласної філармонії Василеві Пилипенку, заступнику директора Державного архіву Полтавської області Тарасові Пустовіту. Олександр Білоусько розповів, що найтяжче було визначатися щодо найважливішого для наповнення книги матеріалу, адже насправді його могло б вистачити й на тисячу сторінок. Отож на 168-ми сторінках тепер представлено найзнаковіші публікації та фотоілюстрації з історії та сьогодення обласної філармонії. Книга складається з п’яти розділів, у яких ідеться і про становлення та розвиток музичної культури на Полтавщині загалом, і про творчу долю колективів та солістів закладу зокрема. Окремі сторінки присвячені незабутнім Раїсі Панасівні та Миколі Михайловичу Кириченкам, спогадам колишнього багатолітнього керівника філармонії Германа Юрійовича Юрченка.
За словами Василя Пилипенка, в процесі підготовки книги вдалося зробити навіть сенсаційні відкриття. Втім, які саме, не розповів – упорядники видання вирішити тримати інтригу до його офіційної презентації. Повідомив, що на читачів чекає чимало захоплюючих історій із гастрольного життя філармонійних колективів. Начальник управління культури облдержадміністрації Геннадій Фасій із приємністю зазначив, що має досвід таких творчих поїздок, адже перше його робоче місце було саме в обласній філармонії.
Прикметно, що видання буде доступним не тільки в поліграфічному, а й в електронному варіанті. Книга порадує прихильників філармонійного мистецтва під час святкування ювілею закладу та, що найголовніше, служитиме зацікавленому досліднику чи пересічному читачеві джерелом цінної інформації і в наступні роки та десятиліття.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]