- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Крюківські вагонобудівники – проти ядерних випробувань

КВБЗ против [1]За ініціативою Президента Республіки Казахстан Нурсултана Назарбаєва 29 серпня в усьому світі в рамках проекту “Атом” люди доброї волі хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв ядерних випробувань. Як відомо, 29 серпня 1991 року Нурсултан Назарбаєв підписав документ про закриття одного з найбільших у світі арсеналів ядерної зброї – Семипалатинського випробувального полігона. Цей акт став початком процесу відмови від такого виду озброєння, а 2010 року ООН оголосила 29 серпня Міжнародним днем дії проти ядерних випробувань.
Проект “Атом” розроблений для того, щоб досягти реальних змін шляхом згуртування мільйонів людей усього світу в боротьбі за припинення проведення випробувань ядерної зброї. Він націлений на інформування світової громадськості про документально підтверджені катастрофічні гуманітарні наслідки випробувань ядерної зброї, зокрема про наслідки 450 ядерних випробувань, проведених у Казахстані в період 1949–1991 років, які негативно позначилися на здоров’ї та житті майже двох мільйонів осіб. Проект розповідає про трагічну долю мешканців Східного Казахстану, які пережили ядерні випробування.
Колектив Крюківського вагонобудівного заводу також підтримує мирні ініціативи Президента Казахстану. В корпусі пасажирського вагонобудування КВБЗ відбувся мітинг-реквієм на вшанування пам’яті жертв ядерних випробувань. На мітингу виступив директор з персоналу та соціальних питань ПАТ “КВБЗ” Сергій Мельник. Він закликав присутніх підтримати мирні ініціативи Казахстану, давнього партнера підприємства, з яким пов’язана багаторічна плідна співпраця. На залізничних магістралях цієї держави сьогодні працюють тисячі вантажних вагонів різних моделей і більше сотні пасажирських вагонів КВБЗ, забезпечується їх сервісна підтримка.
– Тільки об’єднавшись у боротьбі за без’ядерний світ, можна одержати загальну перемогу і досягти гідного майбутнього для наступних поколінь, – наголосив Сергій Мельник. – Не втрачає актуальності й нова ініціатива Казахстану про запуск міжнародного проекту “Атом”. Нурсултан Назарбаєв оприлюднив його положення на Парламентській асамблеї в Астані 29 серпня 2012 року. Нова ініціатива Президента Казахстану продовжує традиції дієвої боротьби за досягнення глобального ядерного роззброєння.
Вагонобудівники вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв випробувань ядерної зброї в усьому світі. Після хвилини мовчання Сергій Мельник розповів присутнім, що 30 серпня у Республіці Казахстан відзначається державне свято – День Конституції, яку було прийнято під час загальнонаціонального референдуму в 1995 році. Держава, що оголосила про свій без’ядерний статус, у першій же статті своєї Конституції стверджує себе демократичною, світською, правовою та соціальною державою, вищими цінностями якої є людина, її життя, права і свободи. У тому числі свобода жити у світі без ядерної зброї. Цим високим цілям служать і нові мирні міжнародні ініціативи Президента Казахстану.
Нині понад 70 000 осіб більш ніж зі 100 країн підписали он-лайн-петицію проекту “Атом” на інтернет-ресурсі www.theatomproject.org Проголосуйте і ви за світ без ядерної зброї.

Валентина ГЕРАСИМЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [2]