- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Державна допомога сім’ям із дітьми-інвалідами

Соціальний захист сімей, у яких виховуються діти-інваліди, – такою була тема прес-конференції, яку в ОКІА “Новини Полтавщини” провела директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко. Вона, зокрема, зазначила, що на виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича щодо підвищення якості життя для сімей, які виховують дітей-інвалідів із найтяжчим ступенем функціональних обмежень, 28 липня цього року набрали чинності зміни до Закону України “Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам”. Цими змінами збільшено розмір надбавки на догляд за дитиною-інвалідом з найтяжчим ступенем функціональних обмежень (підгрупи А) з 50 до 100 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (для дітей віком до 6 років – 972 гривні, від 6 до 18 років – 1210 гривень). Розмір надбавки на догляд за іншими дітьми-інвалідами становить 50 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до 6 років – 486 гривень, від 6 до 18 років – 605 гривень).
– Лікарсько-консультативними комісіями дитячих лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання дитини-інваліда на підставі оглядових справ дітей-інвалідів розглянуто право дітей-інвалідів на встановлення підгрупи А. В області підгрупу А встановлено 398 дітям-інвалідам, – констатувала Людмила Корнієнко. – 24 липня 2013 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до статті 18 Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми”, яким передбачено, що при призначенні опікуну чи піклувальнику допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, до сукупного доходу дитини не включається державна соціальна допомога дітям-інвалідам.
Так, з 1 липня цього року розмір допомоги для кожної такої дитини підвищився на суму від 894 до 1230 гривень на місяць (в залежності від віку дитини та розміру допомоги, яка виплачувалася на дитину-інваліда).
На дітей-інвалідів, над якими встановлено опіку та піклування і які не отримують пенсію, аліменти, стипендію, допомога буде виплачуватися в максимальному розмірі – в розмірі двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку (на дітей віком до 6 років – 1944 гривні,  від 6 до 18 років – 2420 гривень на місяць).
Проведено перерахунок розміру надбавки на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи А за діючими особовими справами, без звернення громадян згідно з медичними висновками, наданими лікарсько-консультативними комісіями. До кінця серпня проведено доплату надбавки на догляд за дітьми-інвалідами та допомогу на дітей-інвалідів, які перебувають під опікою чи піклуванням, за липень та серпень. З 1 вересня поточного року виплата допомог проводиться у підвищеному розмірі.
– Важливим напрямком соціальної реабілітації дітей із обмеженими фізичними можливостями є діяльність Центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів. У 2011 році в Полтавській області функціонувало 2 таких Центри, а в 2013-му послуги надають                   5 Центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів у містах Полтава, Кременчук, Лубни, Миргород, Гадяч. Така можливість розвитку мережі Центрів реабілітації з’явилася завдяки вирішенню на державному рівні питання щодо їх фінансування, – зазначила директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко. – Якщо в 2011 році на утримання Центрів реабілітації з місцевих бюджетів було спрямовано понад 2 мільйони 340 тисяч гривень, у 2012-му – понад 4 мільйони, то на 2013 рік – близько 4,5 мільйона гривень.
У вересні цього року при Кременчуцькому центрі реабілітації дітей-інвалідів заплановано відкриття відділення денного перебування. Це новітня перспективна форма надання соціально-реабілітаційних послуг для дітей віком від 3-х до 18-ти років з фізичними та розумовими вадами розвитку, які отримали статус дитини-інваліда. Метою діяльності відділення денного перебування є здійснення денного догляду та проведення заходів, спрямованих на коригування порушень розвитку дітей-інвалідів, навчання основним соціальним та побутовим навичкам, розвиток здібностей, створення передумов для інтеграції їх у суспільство. У відділенні будуть створені умови для повноцінного харчування, відпочинку, медичного догляду за дітьми-інвалідами. На облаштування денного відділення з міського бюджету Кременчука виділено 226 тисяч гривень.
Протягом минулого року Центрами соціальної реабілітації дітей-інвалідів надано послуги 615 дітям, у тому числі 267 дітям-інвалідам з територіально наближених районів. Протягом першого півріччя цього року реабілітаційні послуги отримали 510 дітей-інвалідів, у тому числі 174 дитини з обмеженими фізичними можливостями з 15 територіально наближених районів.
Не втрачає своєї актуальності й забезпечення засобами реабілітації та пересування дітей з інвалідністю. Торік їм у користування видано 270 технічних та інших засобів реабілітації. У нинішньому році технічні засоби реабілітації отримали 130 дітей-інвалідів. Ще 14 дітей з обмеженими фізичними можливостями очікують на забезпечення колісними кріслами. Центрами соціальної реабілітації налагоджено тісну співпрацю із заводами-виробниками, тож можна сподіватися, що в поточному році усі, хто потребує, будуть забезпечені  необхідними засобами.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]