- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На перехресті століть

Цими днями виповнилося б 90 років заслуженому художникові України, лауреату обласної премії імені Панаса Мирного Андрієві Сербутовському. Його мрійливими мальовничими пейзажами захоплювалися не лише полтавці, а й поціновувачі реалістичного мистецтва із багатьох країн, що бережуть полотна майстра. Андрій Андрійович кілька років тому (в 2006-му) пішов у кращі світи, але залишається незабутнім для своїх колег і шанувальників. Тож вони й зібралися у день народження Андрія Сербутовського на його виставку в Художньому салоні, яку склали твори із приватної збірки відомого полтавського колекціонера Олексія Петренка.
Добрим словом згадали митця, котрий 1970 року очолив щойно створений полтавський осередок Спілки художників, нинішній голова обласної організації НСХУ, заслужений діяч мистецтв України Юрій Самойленко, заслужений художник України Микола Підгорний, художник і друг Віктор Трохимець-Милютін, мистецтвознавець Ольга Орлова, Олексій Петренко.
Чудовим подарунком для всіх, хто пам’ятає художника і любить його твори (а їх налічується більше трьох тисяч), стало нове видання “Андрій Сербутовський” із серії “Художники Полтавщини”. Воно уже друге цього року, адже взимку було презентовано монографію “Андрій Сербутовський”, яку створили дослідники його творчості Олександр Білоусько та колекціонер і меценат Олексій Петренко. Видання удостоєне Гран-прі у конкурсі “Краща книга Полтавщини”. Певне, будуть і нові дослідження творів митця, які вмістили не одну епоху на перехресті двох століть. У них – і акценти історичних домінант, і вічна краса рідної землі, яка понад усім.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]