- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Помідори про запас

Тільки згадаймо, з якою приємністю у холодну пору року ми відкриваємо банку з консервованими помідорами, щоб додати солодко-кислого присмаку тим чи іншим стравам. Ніжне, повітряне картопляне пюре з помідорчиком відмінно смакує і дорослим, і малим.
У власному соку
На одну літрову банку знадобиться 500 – 600 грамів дрібних помідорів, кілька великих перестиглих помідорів для соку, сіль за смаком (зазвичай на 1 літр томатного соку кладуть 30 грамів солі).
Нарізані помідори пропустити через соковижималку. Отриманий сік довести до кипіння, посолити й томити на повільному вогні 10 – 15 хвилин. Укласти дрібні помідори в банки, залити окропом, прикрити кришками, витримати 5 хвилин і злити воду. Потім залити гарячим соком і закатати.
Звичайні з оцтом
На 3-літрову банку – 1 голов-    ка часнику, 1 гострий перець, 2 лаврових листи, 1 пучок зелені (кінза, кріп, петрушка), 50 грамів солі, перець горошком (5 – 6 штук), 2 столові ложки оцту (9%).
На дно банки покласти зелень і спеції, потім щільно укласти помідори. Залити банку гарячою водою. Дати постояти 5 хвилин і злити. У банку додати сіль, оцет, залити окропом і закатати.
Із гірчицею
Для маринаду: на 1 л води – 160 мілілітрів оцту (9%), 40 грамів солі, 70 грамів цукру.
У літрові банки на дно покласти по 1 – 2 лаврових листи, по 5 – 7 горошин запашного перцю і по 1 чайній ложці насіння гірчиці. Потім наповнити банки помідорами й залити гарячим маринадом. Пастеризувати при 850С 25 хвилин.
В’ялені для піци
1 кілограм помідорів, пучок зелені (кріп, базилік, петрушка), сіль за смаком, 0, 5 літра олії.
Невеликі, щільні помідори порозрізати навпіл. Зелень дрібно посікти, посолити, додати до помідорів і акуратно перемішати. Викласти помідори на решітку й тримати в духовці при температурі 60 градусів (з неповністю закритими дверцятами) протягом 6 годин.
Готові помідори розкласти в банки, залити олією й зберігати в холодильнику.

Print Friendly, PDF & Email [1]