- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Реалії та перспективи освітньої галузі

ЗА ОСТАННІ три роки в області виконано комплекс робіт, спрямованих на розвиток освітньої галузі Полтавщини. Значну увагу було акцентовано на дошкільній освіті. Адже без потужного старту, належної підготовки у ранньому віці марно очікувати від дитини-підлітка серйозних результатів, зазначив під час прес-конференції в інформагенції “Новини Полтавщини” заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль.
– Одна з соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича “Діти – майбутнє України” наголошує на необхідності розвитку дошкільної освіти. Впродовж останніх трьох років ми активно працюємо над виконанням поставлених завдань. Як результат – в області розпочали діяльність близько 90 нових дитсадочків, ще 19 ми плануємо відкрити до кінця поточного року, – наголосив Олександр Коваль.
Також, за його словами, актуальним питанням, яке потребує нагального вирішення, є подальша робота малокомплектних шкіл, яких у сільській місцевості області близько 50 відсотків.
– Варто розуміти, що утримувати школу, яка, наприклад, розрахована на 190 учнів, а її відвідує близько 30 дітей, – досить нерозважливо. Тож у таких випадках доцільною є оптимізація навчальних закладів. Слід наголосити, що малокомплектні школи ми закриватимемо тільки після того, як отримаємо дозвіл батьків, погодження сільської ради, вирішимо питання подальшого працевлаштування вчителів, підвезення учнів. У цьому році на Полтавщині буде оптимізовано сім шкіл. З приводу ще десяти малокомплектних навчальних закладів це питання вирішується, – зауважив Олександр Миколайович.
З-поміж іншого зазначалося, що Комплексною програмою розвитку освітньої галузі, що реалізується в області, передбачена системна робота з обдарованою молоддю. Нині на Полтавщині функціонує низка закладів нового типу: ліцеї, гімназії, колегіуми та спеціалізовані школи з поглибленим вивченням окремих предметів. Заклади оснащені найсучаснішою комп’ютерною технікою, інтерактивними дошками. Суттєво допомагають у підготовці обдарованої молоді предметні заняття у навчально-оздоровчому комплексі “Ерудит”, що функціонує при Кременчуцькому педагогічному училищі ім. А. Макаренка. Завдяки такій потужній підготовчій базі на Полтавщині значно покращилися як кількісні, так і якісні показники здобутків учнів на різноманітних олімпіадах та наукових конкурсах.
Лише за минулий навчальний рік переможцями обласного етапу учнівських олімпіад стало 988 учасників, порівняно з 806 призерами попереднього року. Знач- ні успіхи обдарованих полтавців і на всеукраїнських та міжнародних олімпіадах, захисті науково-дослідницьких робіт Малої академії наук. Для заохочення переможців та їхніх наставників із обласного бюджету цьогоріч було спрямовано рекордну суму – 465 тисяч гривень.

Таміла МИХЕЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]