- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Складові рентабельності “України”

У  ПАФ “Україна” Великобагачанського району, яке ось уже понад 30 років очолює знаний не лише на Полтавщині, а й у державі аграрій, Герой України Іван Махтейович Балюк, нині гаряча пора. На часі заготівля кормів для громадського тваринництва, збирання круп’яних культур, підготовка до проведення комплексу осінньо-польових робіт. Трудівники сільгосппідприємства прагнуть зустріти День Незалежності України новими виробничими здобутками.
ПАФ “Україна” господарює самостійно і має в обробітку майже 7 тисяч гектарів землі у Великобагачанському, Хорольському, Семенівському й Миргородському районах. Тут застосовують високоінтенсивні технології у галузі рільництва, утримують велику рогату худобу й свиней, мають переробні цехи, розвивають власну мережу торговельних закладів. А на окремому полігоні площею 6 гектарів досліджують на урожайність та кліматичну витривалість кілька сортів і гібридів кукурудзи, соняшнику, зернового сорго. Господарство тісно співпрацює з науковцями й науковими установами, а рентабельність агровиробництва сягає 50 відсотків.
В токовому господарстві агроформування, звідки розпочалося наше знайомство з виробництвом, монтували обладнання зернової сушарки американського виробництва.
– Практично всі роботи з монтажу й навіть удосконалення сушарки потужністю обробки зерна кукурудзи 12 тонн за годину ми виконуємо власними силами, – розповідає виконавчий директор ПАФ “Україна” Микола Олійник. – Та основні роботи тривають нині на полі, де чотири кормозбиральних агрегати заготовляють кукурудзу на силос. Загалом плануємо заготовити 8 тисяч тонн зеленої маси в кагатах і 2 тисячі законсервуємо в “рукавах”. Це майже дворічний запас кормів для худоби, залишився ще й минулорічний, перехідний запас. За день-два будемо молотити гречку, вона вже скошена у валки, також готуємо грунт під посів озимих культур, під які зазвичай відводимо від 1200 до 1500 гектарів. А в тракторній бригаді механізатори завершують підготовку техніки до збирання пізніх культур, кукурудзи, соняшнику, буряків.
На молочнотоварній фермі №2 заступник директора ПАФ з тваринництва Катерина Резнікова розповіла про передовиків виробництва, технології, які застосовуються у господарстві:
– Зараз уся велика рогата худоба, яку годуємо зеленою масою, – на оздоровленні в літніх таборах. Там же й корів доїмо. Найвищих надоїв, 22 кілограми на кожну фуражну корову, досягла Світлана Юрченко, вона обслуговує 40 корів. А на фермі з дорощування, яку очолює Людмила Базелюк, добовий приріст телят сягає 760 грамів.
Зайшла розмова й про стабільну, виважену роботу ПАФ “Україна” протягом кількох десятиліть.
– У всьому цьому заслуга нашого директора, Івана Махтейовича Балюка. Він уміє організувати людей, до того ж сам наперед прораховує можливості агровиробництва на кожному напрямку, завжди тримає руку на пульсі життя, – розповідає Катерина Резнікова. – Нам пощастило, що в роки перебудови керівництво агроформування не змінилося, тому й господарство залишилося на плаву.

Механізатори Віктор Підлісний та Микола Компанієць. [1]

Механізатори Віктор Підлісний та Микола Компанієць.

Життєвий досвід і досвід роботи керівником сільгосппідприємства дозволяє Іванові Махтейовичу порівнювати, робити висновки й крокувати в ногу з часом. Порівнюючи стиль і методи роботи “тоді” (в радянські часи) й нині, Іван Балюк каже, що зараз працювати дещо легше, адже керівник агроформування почуває себе, так би мовити, розкованіше:
– Господарник зараз сам, у міру своїх здібностей і можливостей, вирішує, коли, що й скільки сіяти, кому реалізовувати вирощене. Він не знає, що таке бюро райкому партії, не знає, як це – вивозити останній хліб, залишаючи для кормів 10 – 20, максимум – 30 відсотків від потреби, а потім “піднімати” виснажених корів… Нині теж є чимало проблем, які не вирішуються практично протягом останніх двох десятиліть, і чи не найбільша з них – диспаритет цін на сільськогосподарську продукцію, що не цінується належним чином. Увесь світ живе за рахунок агровиробництва, але в нас селянську працю не оцінюють як належить, – констатує директор ПАФ “Україна”.
На польовому стані, біля кормозбиральник комбайнів, ми зустріли заступника директора агрофірми з рослинництва Валентину Халіманчук:
– Щорічно значні площі відводяться у господарстві під кормову групу. Скажімо, загалом посіяно майже 3 тисячі гектарів кукурудзи, з них понад 500 – на силос. Сіємо качанисту в різні строки, аби якомога довше був зелений корм для худоби. Ще 750 гектарів займають багаторічні й 120 – однорічні трави. На зелений корм також сіємо близько 150 гектарів озимих зернових, а після них сіємо пожнивну кукурудзу. В цьому році суттєві корективи в урожай внесла погода, адже засуха була як у повітрі, так і в грунті, через що маємо недобір ранніх зернових. Відображається це й на кукурудзі. Наприклад, у перший день заготівлі силосу збирали по 446 центнерів з гектара зеленої маси, а на п’ятий – лише по 350 центнерів. Уявляєте, яка величезна втрата вологи в кукурудзі за якихось 4 дні?
Валентина Йосипівна також розповіла, що в цьому році на Трійцю в селі відкрили пам’ятник козаку Радивону, який, за легендою, 300 років тому заснував село Радивонівку. Загалом господарство щорічно виділяє значні кошти на соціальну сферу села, фактично утримує на своєму балансі дитячий садок “Золотий ключик”, турбується про ветеранів агроформування, допомагає школі. Значні кошти виділяються на проведення культурно-масових та спортивних заходів. “Завдяки далекоглядності нашого керівника, який душею вболіває за виробництво, за кожного з працівників агрофірми, ми впевнені у своєму майбутньому, в майбутньому нашого підприємства”, – наголосила Валентина Халіманчук.

Біля пам’ятника засновнику села – козаку Радивону. [2]

Біля пам’ятника засновнику села – козаку Радивону.

Загалом ПАФ “Україна” забезпечує постійною роботою близько 330 селян, у тому числі 200 осіб працюють у тваринництві. В господарстві дотримуються науково обґрунтованих технологій обробітку грунту. Тут бережливо ставляться до землі, в яку, крім мінеральних, вноситься ще й близько 10 тонн на гектар органічних добрив, здебільшого застосовують безплужний обробіток, що, за словами керівника агроформування, забезпечує розрихлення грунту, насичення його вологою. Водночас під цукрові буряки проводять глибоку оранку. Плоскоріз і дискові борони – таке головне знаряддя для обробітку грунту. Це економічно вигідно, до того ж заощаджується час на виконання рільничих робіт, переконаний Іван Балюк.
В “Україні” використовують як високопродуктивну техніку імпортного виробництва (трактори та комбайни “Домінатор”, “Челенджер”, “Кейс”, “Масейн”), так і вітчизняну. В структурі посівів – пшениця, ячмінь, гречка, соняшник, кукурудза, цукрові буряки, соя, інші культури.
В агроформуванні утримують близько 2,5 тисячі голів великої рогатої худоби та майже 3 тисячі голів свиней. На базі господарства функціонують 2 племінних заводи – із розведення великої білої породи свиней та української червоно-рябої молочної породи корів. Повноцінний раціон годівлі худоби забезпечує відповідний результат. Наприклад, торік надої молока на кожну фуражну корову становили 5800 – 6000 кілограмів.
Значну увагу тут приділяють генетиці й селекції в тваринництві. Результатом копіткої багаторічної роботи став новий тип свиней – великобагачанський, виведений на базі агрофірми “Україна” фахівцями-селекціонерами господарства спільно з науковцями Інституту свинарства й агропромислового виробництва НААН, що в Полтаві. Це – одна з кращих порід свиней, яка має високий потенціал енергії росту, адже добовий приріст поросят за відповідних умов утримання (доведено на практиці) сягає 1250 грамів.
Ефективним господарювання можна назвати тоді, коли підприємство отримує хороші прибутки, реалізовуючи не сировину, а готову, вже перероблену продукцію. Адже в такому разі додана вартість накопичується на кожному етапі виробництва. Саме за таким принципом працюють у ПАФ “Україна”. Тут добре вміють рахувати кожну копійку й розуміють, що продукція рослинництва, перероблена через тваринництво, – більш прибуткова, а якщо ще й переробкою та реалізацією останньої зайнятися, то зростає рентабельність агровиробництва в цілому.
Крупорушки, млин, олійниця, макаронний цех, хлібопекарня, невеликий м’ясокомбінат – усе це в ПАФ “Україна” працює і приносить прибутки. Реалізовують вироблене у власній торговельній мережі, обслуговують також мешканців Шишацького, Хорольського, Глобинського, інших навколишніх районів області.
Ось так на практиці, своєю власною працею “Україна” доводить, що чіткий розрахунок і вкладені зусилля завжди приносять хороший економічний результат, а відтак і фінансову стабільність та впевненість у завтрашньому дні колективу працівників агроформування, їхнім сім’ям.

Людмила ДАЦЕНКО
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]