- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Площа природно-заповідного фонду збільшується

Одним із пріоритетних напрямків соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, реалізації Програми “Україна – для людей”, Програми економічних реформ на 2010–2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава” є розвиток заповідної справи, забезпечення захисту навколишнього природного середовища, створення комфортних умов для проживання та відпочинку людей. Адже чисте довкілля позитивно впливає на громадян, сприяє їхньому здоров’ю та довголіттю.
Тому серед головних завдань на сучасному етапі природоохоронної діяльності є проведення комплексних досліджень, наукового обґрунтування та подальшої оптимізації природно-заповідного фонду як основи збереження біологічного і ландшафтного різноманіття на національному та регіональному рівнях.
Розроблена та успішно виконується “Програма розбудови регіональної екологічної мережі Полтавської області на період до 2015 року”. В нинішніх умовах зростаючого техногенного навантаження на природу біологічне різноманіття являє собою найважливіший природний ресурс. Його збереження для майбутніх поколінь можливе шляхом заповідання еталонних природних ділянок, які представляють усе багатство флори і фауни конкретного регіону.
Полтавщина належить до дивовижних за своєю красою місць України. Ліси, чисте повітря, джерельна вода – не перелічити усіх багатств, якими так щедро наділила природа Полтавський край. Унікальні мальовничі куточки, ландшафти, рослинний і тваринний світ нашого краю мають певну привабливість для потенційних інвесторів, для успішного розвитку зеленого туризму, відпочинку та оздоровлення людей.
Природно-заповідний фонд (ПЗФ) становлять ділянки суші та водного простору, природні комплекси й об’єкти, які мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного, рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища. ПЗФ охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання. Україна розглядає цей фонд як складову частину світової системи природних територій, що перебувають під особливою охороною.
Сучасна природно-заповідна мережа Полтавської області станом на 1 січня 2013 року налічує 384 території та об’єкти загальною площею 142426,8715 гектара, що складає 4,95 відсотка від загальної площі області, з них 29 об’єктів – загальнодержавного значення: 2 національних природних парки, 20 заказників, 1 ботанічна пам’ятка природи, ботанічний сад, дендрологічний парк,             4 парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва. Кількість територій та об’єктів місцевого значення – 355, з них 4 – регіональні ландшафтні парки, 155 – заказники, 133 – пам’ятки природи, 48 – заповідні урочища, дендропарк та 14 – парки-пам’ятки.
Площа природно-заповідного фонду Полтавської області розподілена досить нерівномірно. Найменший показник заповідності (відношення площі ПЗФ до площі адміністративно-територіальної одиниці) – у Гребінківському (0,36%), Миргородському (0,87%), Зіньківському (1,02%) районах, а найбільший – у Диканському (17,92%), Пирятинському (14,80%) та Кобеляцькому (13,80%) районах.
Полтавщина має унікальні природні ділянки, які необхідно берегти. Обласна влада постійно опікується природоохоронною діяльністю, тому ведуться роботи зі створення нових заповідних територій. З метою подальшого поліпшення заповідної справи в області, збереження цінних природних ландшафтних комплексів, об’єктів тваринного і рослинного світу Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області було внесено пропозицію щодо організації та оголошення територій і об’єктів природно-заповідного фонду Полтавської області на засіданні п’ятнадцятої сесії обласної ради шостого скликання. Рішенням сесії організовано регіональний ландшафтний парк “Кагамлицький” загальною площею 28,15 гектара в Кременчуці, оголошено заказник місцевого значення “Калениківський” (114,2 гектара) у Решетилівському районі та пам’ятку природи місцевого значення “Хейлівщинський дуб” (0,1 гектара) – в Чорнухинському. Таким чином площа природно-заповідного фонду Полтавської області збільшилася на 142,45 гектара, а відсоток заповідності становить 4,955%. У подальшому на території Шишацького району також планується створити регіональний ландшафтний парк “Лісостеповий чорноземний”, який буде містити лісостепові та лучностепові ландшафти із біотичним різноманіттям та еталонні полтавські чорноземи. Створення цих парків дозволить уперше здійснити комплексну охорону еталонної ділянки лісостепового ландшафту в Лівобережному Лісостепу України на біогеоценотичному рівні, включаючи грунти (чорноземи), сформувати ключову територію регіонального Псільського екокоридору, що визначена як важливий структурний елемент національного Галицько-Слобожанського природного коридору.
Території та об’єкти заповідного фонду можуть використовуватися в природоохоронних, науково-дослідних, оздоровчих та інших рекреаційних цілях, з освітньо-виховною метою, для потреб моніторингу довкілля, а також для заготівлі деревини, лікарських та інших цінних рослин, плодів, сіна, випасання худоби, мисливства, рибальства та інших видів використання, які можуть здійснюватися лише за умови, що така діяльність не суперечить цільовому призначенню територій та об’єктів, встановленим вимогам щодо охорони, відтворення та використання їх природних комплексів і окремих об’єктів.
Щорічно науковцями та студентами природничого факультету Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, кафедри екології та охорони навколишнього природного середовища і кафедри ботаніки Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка проводяться комплексні моніторингові дослідження біорізноманіття цінних природних куточків області. За результатами проведеної роботи надаються рекомендації для підготовки необхідних матеріалів і подальшого заповідання нових територій та об’єктів. Тож кожен з нас, як людина, як особистість, як невід’ємна частина всього живого на Землі, має знати і пам’ятати, що від ставлення та поваги до природи залежить не тільки наше життя, але й майбутнє наших нащадків.

Борис ГАЛУШКО
Заступник голови обласної
державної адміністрації,
депутат обласної ради

Print Friendly, PDF & Email [1]