- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Еколог” – республіка радості й дружби

Полтавщина вкотре доводить, що соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича щодо започаткування обласних і всеукраїнських літніх шкіл для обдарованої молоді наш край всебічно реалізує. Доказом цього є створений на базі Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру дитячо-юнацький оздоровчий табір “Еколог”. Він на початку червня 2005 року відчинив двері для перших 500 відпочивальників – переможців і призерів міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів, спортивних і культурно-мистецьких змагань та турнірів, юних дослідників Малої академії наук. Щороку сюди приїздять талановиті діти з усіх куточків Полтавщини, кілька разів відвідали заклад і мешканці Києва, Харкова та Севастополя. За словами директора обласного еколого-натуралістичного центру Віталія Бедніни, це – єдиний табір в Україні, що знаходиться у структурі позашкільного навчального закладу.

DSC_6281 [1]

“Еколог” розташований у селі Міські Млини Зіньківського району неподалік славнозвісної Опішні. Після того, як місцева школа у 2003-му припинила роботу, а дітей перевели навчатися до районного центру, Полтавська обласна рада передала приміщення для реконструкції під оздоровчий заклад. Майже два роки будівлю та територію довкола приводили до ладу, а тепер завдяки сумлінній та відданій роботі всього колективу на чолі із завідуючою табором Тетяною Неменущою вдосконалюють щосезону.
Заклад має потужну матеріальну базу: футбольний, волейбольний, баскетбольний майданчики, велосипеди для прогулянок по екологічних стежинах, яких нині дві. Третя проектується за допомогою спеціалістів із кафедри екології та охорони природи ПНПУ імені В.Г. Короленка. Також діти займаються на вуличних тренажерах. Є спортзал, ігрові кімнати, обладнані сучасною відео- та комп’ютерною технікою. Для кожного загону на подвір’ї збудовано павільйон. Під час проведення різних свят та концертів використовується літня естрада. І, звісно, є простора їдальня, де на юних відпочивальників п’ять разів на день чекають смачні, корисні, поживні страви.
Вихованці “Еколога” відвідують Музей історії Полтавської битви, Національний музей-заповідник українського гончарства та Колегіум мистецтв у Опішні, Музей українського весілля у Великих Будищах, регіональний ландшафтний парк “Диканський”, меморіальний музей-садибу філософа й колекціонера опішнянської кераміки Леоніда Сморжа. Як зазначив Віталій Бедніна, розробляються екскурсійні поїздки на Більське городище та до Національного музею-заповідника М.В. Гоголя в селі Гоголевому. До табору обов’язково приїздять гості – колективи артистів обласної філармонії, цьогоріч запрошували також ветеранів Великої Вітчизняної війни.
“Еколог” – це така собі невелика республіка з власною грошовою одиницею та гімном, який всі дружно виконують на відкритті та закритті зміни. З дітьми працюють 12 вихователів і 4 керівники гуртків, які підпорядковуються старшому вихователеві, розробкою різних заходів займається культорганізатор. Територія табору постійно під наглядом: вдень біля вхідних воріт стежать за порядком двоє чатових від чергового загону, а ввечері пильнує охоронець.
Одна зміна, близько 130 осіб, ділиться на п’ять груп, кожна з яких має свій колір: діти носять відповідні хустинки – білі, червоні, жовті, фіолетові та зелені. З дітьми старшого й середнього віку працюють по двоє вихователів, за молодшими доглядають троє вихователів.
Для кожної зміни спеціально розробляють план-сітку заходів. Зазвичай першим пунктом у такому розкладі стоїть велопрогулянка екологічними стежинами, під час якої діти роблять зупинки та вивчають рослинність краю. Після повернення влаштовують різні спортивні змагання, пізнавальні конкурси та концерти. Також складається графік роботи гуртків. Таких у таборі чотири: “Танцюймо разом”, “Умійко”, “Комп’ютерні технології” та “Декоративно-прикладне мистецтво”. Діти навчаються мистецтву орігамі, квілінгу, паперопластики, складають пазли, малюють і працюють за комп’ютерами у кількох програмах. У Колегіумі мистецтв, що в Опішні, хлопці та дівчата беруть участь у проведенні майстер-класів, самі прагнуть ліпити з глини і працювати за гончарним кругом. Увечері проходить дискотека.
Серед усіх концертів та заходів, які пропонує “Еколог”, відпочивальники чи не найбільше вподобали “Веселий ярмарок”.
– Це вельми цікаво, – розповідає Тетяна Неменуща, – наші вихованці його дуже люблять. Він триває майже цілий день. Спочатку всі виконують різні завдання, заробляючи таким чином гроші, які називаються “екологи”. Ми підраховуємо, скільки діти отримали, потім виставляємо символічні ціни. Свої “накопичення” юні відпочивальники витрачають на те, щоб зробити зачіску, масаж, оплатити послуги візажиста, замовити улюблені пісні. Надають усі ці послуги також вихованці “Еколога”, але під наглядом вихователів.
Під час урочистого відкриття кожної зміни хлопчик та дівчинка підіймають Державний прапор України. Ще одна традиція початку й закінчення зміни – велика ватра, біля якої діти діляться незабутніми враженнями.
Путівка до “Еколога” коштує майже 2,5 тисячі гривень, але батьки платять лише 310 гривень. Фонд соціального страхування сплачує за кожну дитину по 882 гривні, також залучаються кошти еколого-натуралістичного центру, що складають близько 60 відсотків від вартості путівки – близько 1300 гривень.
В літній сезон “Еколог” приймає близько 530 юних відпочивальників, а взимку тут відпочиває близько 100–120 дітей. За 8 років функціонування цього дитячо-оздоровчого табору тут побувало 4,5 тисячі юних відпочивальників. Вони стали справжніми громадянами республіки радості й дружби, яка має промовисту назву “Еколог”.
Будні та свята “Еколога”.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]