- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Депутати проаналізували стан укладання договорів оренди земельних паїв

Під головуванням Валерія Капленка відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, на якому розглянуто питання “Про стан укладання договорів оренди земель сільськогосподарського призначення та порядок обчислення розміру орендної плати за землю”. У роботі комісії взяли участь перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко, заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула, директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов.
За інформацією Держземагентства України в області, у нинішньому році укладено 296,5 тисячі договорів оренди сільгосппідприємствами земельних часток (паїв). Відповідно до чинного законодавства плата за оренду встановлена у розмірі не менш ніж 3 відсотки від вартості земельної ділянки (паю).
На сьогодні розмір орендної плати за
1 гектар земель сільськогосподарського призначення склав 945 гривень. Серед форм орендної плати превалює грошова форма. Протягом усього звітного періоду за надання в користування земельних часток (паїв) жителі області – власники паїв – отримали понад 3,4 мільярда гривень. У минулому році їм було виплачено 1 мільярд гривень. Цю інформацію депутати взяли до відома.
Обговорюючи питання, депутат Валерій Капленко звернув увагу на те, що орендарі земельних ділянок – приватні підприємці (фермери) та сільгосппідприємства – поставлені у нерівні умови щодо сплати податків. Податкові платежі за використання 1 гектара орендованої землі, які сплачує сільгосппідприємство, у багато разів перевищують відповідний податок, який сплачує приватний підприємець. Адже згідно з чинним законодавством розмір податку для фермера визначається рівнем отриманого прибутку, який приватний підприємець – орендар, за словами Валерія Капленка, зазвичай приховує. Як він зазначив, це зумовлює втрату бюджетом чималих фінансових ресурсів. До того ж фермер, на відміну від сільгосппідприємства, отримує можливість матеріально зацікавити власників земельних ділянок, підвищивши розмір орендної плати. Таку ситуацію депутати вважають неприпустимою. На думку депутата Миколи Андрієнка, необхідно на законодавчому рівні встановити єдиний податок для всіх користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
Відтак комісія ухвалила рекомендувати департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації підготувати спільно з головним управлінням Міндоходів України у Полтавській області проект звернення обласної ради до Верховної Ради України щодо внесення змін до Податкового кодексу України та внести його в установленому порядку на розгляд обласної ради.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email [1]