- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавський досвід – тернопільським колегам

Започаткована в Україні медична реформа, як відомо, має на меті перетворити забюрократизовану і застарілу систему в прозору триступеневу модель. На її першому рівні – сімейні лікарі, до яких насамперед і звертаються пацієнти. На другому – колишні поліклініки, районні та міські лікарні, перепрофільовані в лікувально-консультативні центри, де профільні фахівці надають послуги тим, кому не можуть допомогти сімейні лікарі. На найвищому рівні – обласні клініки. Тут сконцентруються дороге устаткування і найбільш кваліфіковані кадри. Перший заступник голови Адміністрації Президента України Ірина Акімова вважає, що така модель зніме навантаження з вузькопрофільних фахівців, які змушені приймати великий потік пацієнтів, вивільнить величезну кількість рухомого і нерухомого майна, яке неефективно використовується, а також зробить медицину доступнішою.
На Полтавщині такий досвід реформування має місто Комсомольськ, яке, власне, і стало піонером загальнодержавної моделі сімейної медицини, запровадивши її
12 років тому. Нинішній голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов із 1994-го по 2007-й, працюючи міським головою Комсомольська, першим в Україні почав упроваджувати сімейну медицину. Користуючись законом про місцеве самоврядування, він пішов на безпрецедентний крок – змусив міську лікарню укласти договори з 11 приватними лікарями сімейної медицини. Вони обслуговували 22 тисячі пацієнтів, а роботу лікарів оплачував міський бюджет. У порівнянні з пацієнтами поліклінік кількість викликів “швидкої допомоги” до клієнтів сімейних лікарів з приватною практикою скоротилася в два з половиною рази. Зменшилися кількість госпіталізацій і рівень смертності працездатного населення. Паралельно в комсомольській лікарні скоротили зайві ліжко-місця, переустаткувавши на вивільнені кошти пологове відділення.
Нині цей досвід є найкращим в Україні. Про це свідчить і нещодавня робоча поїздка до Комсомольська делегації у складі директора департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктора Лисака, ректора Української медичної стоматологічної академії В’ячеслава Ждана та гостей з Тернополя на чолі з директором департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Русланом Мостовим.
Віктор Лисак, вітаючи гостей, зупинився на позитивних моментах реформування галузі охорони здоров’я, які вже відбулися у Комсомольську. “Ми високо оцінюємо досягнення Комсомольська, вони впроваджені на благо людей. Сьогодні колеги з Тернополя приїхали, щоб подивитися, як тут працює система надання медичних послуг, враховуючи досвід приватно практикуючих лікарів. Наша спільна мета – навчати один одного формувати такий механізм, який потрібний пацієнтам. І саме це є найважливішим. Дякуємо міській владі за те, що на території Комсомольська вдало реалізуються ініціативи Президента України та уряду”, – зазначив Віктор Лисак.
У ході виїзної наради з обміну досвідом гості відвідали одну з амбулаторій відділення сімейної медицини поліклініки “Медичний центр ПМСД” по вулиці Добровольського, 63; ознайомилися із застосуванням нової системи менеджменту в міській галузі охорони здоров’я, впровадженням інформаційних технологій у лікувально-профілактичних закладах та в управлінні охорони здоров’я Комсомольської міської ради, з іншими новаціями в галузі.
Міський голова Комсомольська Сергій Супрун подарував гостям презентаційні матеріали про місто та представив досягнення Комсомольська в галузі охорони здоров’я.
– Місто Комсомольськ вдало впроваджує прогресивні ідеї, реалізовує ініціативи, – наголосив він. – Сучасний вигляд мають реабілітаційне відділення педіатричної служби, пологове відділення Комсомольської міської лікарні, пральня, інші об’єкти. За рахунок коштів міського бюджету виконано освітлення території міської лікарні. Нині завершуються будівельно-монтажні роботи з реконструкції відділення анестезіології та інтенсивної терапії Комсомольської міської лікарні на 9 ліжок. Із метою закріплення кадрів у медичній та освітянській галузях міська влада застосувала більш сучасний, удосконалений підхід до вирішення житлових питань для фахівців бюджетної сфери. Виконавчим комітетом було розроблено та затверджено кілька положень про придбання на пільгових умовах квартир. Згідно з ними працівники бюджетної сфери мають можливість отримати житло, придбавши за власні кошти половину площі квартири, та отримати у власність іншу частку за умови виконання фахівцем вимоги щодо відпрацювання не менше 10 років за фахом у бюджетній сфері міста.
Зі свого боку Руслан Мостовий висловив задоволення з приводу плідного спілкування з колегами.
– Було надзвичайно цікаво відвідати ваше місто. Можна сказати, що сімейна медицина в Україні народилася саме у Комсомольську, саме тут вона постійно модернізується. Сьогодні нас цікавить сімейний лікар як приватний лікар, а сімейна медицина – як альтернативна форма надання медичних послуг державними закладами. Полтавці є нашими однодумцями. У ході зустрічі у нас з’явилися спільні плани, були окреслені нові зустрічі, – наголосив директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА.
Ректор Тернопільського медичного університету Леонід Ковальчук також поділився своїми враженнями від візиту.
– Ми багато чули про Комсомольськ на нарадах, конференціях, відслідковували результати позитивних напрацювань у пресі. У себе вдома маємо намір розпочати таке реформування сьогодні, а ви почали діяти ще у 2001 році. Досвід комсомольчан дозволить нам уникнути багатьох помилок, прискорити процес. У нас є багато спільних проблем та питань, які потребують законодавчого врегулювання. Саме тому треба діяти разом. Ми запросили групу медиків Полтавщини до Тернополя, де буде продовжено конструктивний діалог. Вважаю, що співпраця буде корисною для обох сторін, – зазначив Леонід Ковальчук.

Світлана ІЛЬЧЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]