- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

На порозі студентського життя

Добігає кінця сонячне літо, а разом із ним – і вступна кампанія 2013 року. Відповідно до чинних умов прийому до вищих навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України, прийом документів від вступників розпочався 1 липня і тривав упродовж всього минулого місяця. Затим приймальні комісії вищих навчальних закладів розпочали формування рейтингових списків абітурієнтів, рекомендованих до зарахування на навчання за державним замовленням, яке відбувалося у три етапи: у перший, п’ятий та восьмий дні після останнього дня прийому заяв. І вже 11 серпня вузи мали видати накази про зарахування студентів, які будуть навчатися за кошти Держбюджету. Після цього розпочався прийом вступників на комерційну форму навчання. Триватиме він до 25 серпня включно. Принцип формування рейтингового списку для контрактників залишається таким самим, як і при зарахуванні на “бюджет”. Про особливості та попередні підсумки цьогорічної вступної кампанії на Полтавщині ми поцікавилися у відповідальних секретарів приймальних комісій ряду вузів області.

Як розповів відповідальний секретар приймальної комісії Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка Сергій Новописьменний, впродовж вступної кампанії від абітурієнтів вони отримали 4486 заяв на денну форму навчання та 592 – на заочну. Найбільшою популярністю серед вступників цього року користувалися такі напрями підготовки, як психологія та початкове навчання, на кожен із них було прийнято понад 400 заяв.
– Майже кожна третя заява, яку ми отримали від вступників, – електронна. Це значно полегшує для абітурієнтів процес подачі документів, адже вони можуть не їхати, наприклад, з іншого району чи навіть області до Полтави, щоб привезти необхідний перелік документів, а подати їх в електронній формі.
Обсяг державного замовлення, розповідає Сергій Новописьменний, залишився на рівні минулого року – 433 місця для першого курсу денної форми навчання та 91 місце – для заочної. Найбільша кількість бюджетних місць передбачена для таких напрямів підготовки, як математика та філологія. Не збільшилася у педагогічному університеті й вартість навчання. У середньому вона становить 7500 гривень у рік, для заочників – близько 3700 грн.
– Цього року були ліцензовані два додаткових напрями підготовки – культурологія та фізичне виховання. Хоч тут і немає бюджетних місць, кількість бажаючих навчатися саме за цими спеціальностями виявилася досить великою, – зауважив Сергій Новописьменний.

***

Під час вступної кампанії 2013 року до Полтавського національного технічного університету імені Ю. Кондратюка було подано 6280 заяв. Найбільша кількість з яких – на спеціальності нафтогазова справа, комп’ютерна інженерія, фінанси та кредит, будівництво.
– Слід відзначити, що великим попитом серед вступників користуються нові спеціальності, ліцензовані у цьому році, – філологія (за спеціалізацією “технічний переклад”), геологія, туризм, управління персоналом, здоров’я людини, документознавство та інформаційна діяльність, – зазначила заступник відповідального секретаря приймальної комісії ПолтНТУ Людмила Давиденко. – Значний відсоток поданих заяв ми отримали в електронному вигляді. За правилами прийому вони мали оброблятися протягом 24 годин, однак ми доклали максимум зусиль, щоб прискорити цей процес.
Вартість навчання в ПолтНТУ у цьому році збільшилася, однак, як зазначили у вузі, несуттєво. В середньому вона становить 6–7 тисяч гривень у рік, залежно від обраної спеціальності. Найдорожчим напрямом підготовки незмінно залишається економічний – 7900 гривень на рік. Слід відзначити, що обсяг державного замовлення у технічному університеті найбільший серед інших вузів області – нараховує 550 бюджетних місць.

***

Майже на третину більше, ніж минулого року, було подано заяв до Полтавського університету економіки і торгівлі. Досягти таких показників, зазначає відповідальний секретар приймальної комісії ПУЕТу Вікторія Дмитренко, вдалося завдяки сучасній системі вступу абітурієнтів.
– Запровадження Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО) сприяло тому, що значну кількість заяв ми отримали від вступників з інших регіонів України через Інтернет. Навряд чи серед них знайшлося б багато бажаючих їхати до Полтави спеціально, щоб подати необхідний пакет документів для вступу, – зазначила відповідальний секретар.
Вікторія Дмитренко розповіла, що найбільшим попитом серед вступників нині користується сфера обслуговування. Про це свідчить чимала кількість заяв, поданих на спеціальності туризм та готельно-ресторанна справа. Така тенденція простежується останні декілька років. Також, за словами Вікторії Дмитренко, у цьому навчальному році буде введена нова спеціальність – біотехнологія, яка є досить актуальною в умовах сьогодення.
Вартість навчання у ПУЕТі цьогоріч зросла на 500 гривень. Нині вона становить 7500 гривень для всіх спеціальностей. Вікторія Дмитренко зауважує, що вказана вартість є фіксованою, тобто вона не змінюватиметься протягом чотирьох років навчання студентів у результаті чергової інфляції для всіх спеціальностей.
***
Дещо зменшилася цьогоріч кількість заяв, поданих вступниками до Полтавської державної аграрної академії. Втім це жодним чином не вплине на заповнення різних напрямів підготовки необхідною кількістю студентів, зазначають у навчальному закладі. Як повідомила відповідальний секретар приймальної комісії ПДАА Валерія Осташова, кожна з представлених спеціальностей, а їх в академії дев’ять, має достатній попит серед абітурієнтів. Серед них варто виокремити агрономію та ветеринарну медицину. Адже саме на ці спеціальності цьогоріч було збільшено ліцензований обсяг прийому студентів через стабільно велику кількість бажаючих освоювати дані професії.
До 200 гривень цього року збільшилася в академії вартість навчання. В залежності від обраної спеціальності вона коливається від 6000 до 7500  гривень. Найбільшу вартість сплачують студенти, які навчаються за спеціальностями економічного спрямування.
– Можливість подачі документів через ЄДЕБО значно полегшила процедуру вступу для абітурієнтів. Слід відзначити, що впродовж всієї вступної кампанії майже не виникало черг біля кабінетів приймальної комісії, прийом документів проходив спокійно, цивілізовано. Такі зміни, на мій погляд, відбулися не тільки завдяки запровадженню електронної системи подачі заяв, дещо змінилася свідомість наших громадян, які нарешті зрозуміли, що результат вступу не залежить від того, у який із визначених днів будуть подані необхідні документи, – зазначила проректор з науково-педагогічної роботи ПДАА Олена Костенко.

***

Цього року електронні системи подачі заяв абітурієнтів були запроваджені й у медичних вузах. Переваги такого нововведення, розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Української медичної стоматологічної академії Валентин Дворник, є очевидними навіть на перших етапах їх застосування. Як підтвердження називає кількість заяв – 6109, яка майже у два з половиною рази більша за минулорічний показник. До того ж у цьому році було доповнено перелік необхідних для вступу предметів. Якщо минулоріч, окрім обов’язкових української мови та біології, третім фіксованим предметом була фізика, то зараз абітурієнт може самостійно обирати між фізикою та хімією. Також, вважає Валентин Дворник, бажання молоді навчатися в медстоматакадемії обумовлене й зростанням у суспільстві престижності професії медика.
– Майже 60 відсотків від прийнятих заяв до нас надійшло в електронному вигляді. Державне замовлення в академії втрималося на рівні минулого року – 240 бюджетних місць на загальну кількість вступників. Що стосовно цільового прийому, то він також залишився без суттєвих змін, однак збільшився для абітурієнтів із Полтавщини. Якщо у минулому році ми зарахували 22 особи з області за цільовим направленням, то цьогоріч майже на десять чоловік більше, чим повністю виконали визначений план цільового прийому для майбутніх фахівців сільської місцевості, – розповідає відповідальний секретар.
Вартість навчання у цьому році збільшилася, однак несуттєво, зазначає Валентин Дворник. У залежності від обраного напрямку підготовки вона коливається від 4700 гривень до 18250 гривень у рік. Саме стільки в академії вартує навчання за найзатребуванішою спеціальністю – стоматологією. Конкурсний відбір на бюджетну форму навчання за цим фахом складає близько 80 чоловік на місце.

***

Цьогорічна вступна кампанія до вищих навчальних закладів України завершується. Студентська сім’я вузів Полтавщини поповниться тисячами юнаків і дівчат. Нехай роки навчання в університетах і академіях стануть для них надійним фундаментом для утвердження в обраній професії, принесуть незабутні враження на все подальше життя.

Таміла МИХЕЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]