- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Міська “прописка” сільських проблем

Відразу дві хороші новини для батьків, які мають дітей дошкільного віку, оприлюднили у Кременчуцькому міському управлінні освіти. Перша стосується створення єдиного електронного реєстру черги дошкільних закладів. Про це повідомив начальник управління освіти міськвиконкому Геннадій Москалик. За його словами, вже невдовзі батьки за допомогою інтернет-ресурсу зможуть поставити свого малюка в чергу на отримання місця у будь-якому дитячому садку. Формування електронної черги дозволить зробити процес влаштування дитини до дошкільного закладу прозорішим, адже батьки у вільному доступі зможуть контролювати, як просувається черга. Це також дозволить звести до мінімуму контакти батьків із керівниками закладів дошкільної освіти задля уникнення проявів корупції.
Щодо другої новини, то йдеться про відкриття додаткових семи груп для дітей віком до 6 років. Три з них уже з 1 жовтня поточного року мають запрацювати у загальноосвітніх закладах правобережної частини міста, а саме на базі шкіл №№ 6, 7 і 9. Приміщення цих закладів доволі великі й просторі, але школярів у них через демографічну ситуацію стає все менше. Натомість після того, як у районі закрили декілька відомчих дошкільних дитячих закладів, гостро постала проблема відсутності достатньої кількості місць для малечі. Більше того, мікрорайон, де знаходиться школа № 7, є віддаленою від центру околицею. Утім, досить густо заселеною. Два дошкільних заклади – №13 і № 4, – які ще функціонують на центральних вулицях Крюківського району, неспроможні забезпечити місцями усіх бажаючих. Тому відкриття дошкільних груп відразу в трьох школах є досить позитивним моментом. Однак не зовсім узгодженим залишається ще один нюанс, який дуже хвилює громади приміських сіл Кременчуцького району, таких, як Чечелеве, Маламівка, Садки, Кам’яні Потоки. Дорослі мешканці цих населених пунктів працюють переважно у Кременчуці й податки сплачують до міського бюджету. Натомість, маючи сільську реєстрацію, вони позбавлені права віддавати своїх дітей до міських дошкільних закладів. Їх туди не приймають через особливості фінансових розрахунків, які виписані Міністерством фінансів. Як не парадоксально, але з оформленням дітей до міських шкіл таких питань не виникає.
Зважаючи на все це, редакція “Зорі Полтавщини” під час виїзного прийому громадян головою облдержадміністрації Олександром Удовіченком у Кременчуцькому районі на прохання громади села Чечелеве оприлюднила громадську ініціативу стосовно відкриття на базі школи № 7 групи дитячого садка, яку б мали змогу відвідувати і сільські діти.
Як нам стало відомо, розмова на рівні керівників Кременчука та Кременчуцького району вже відбулася, вони готові співпрацювати у цьому питанні. Водночас до розв’язання проблеми мають долучитися депутати обласної ради й затвердити програму спільного фінансування утримання у дошкільному закладі як дітей із міста, так і з району. Користь від такого поєднання очевидна – на околиці нарешті з’явиться дитячий садочок. Матусі не сидітимуть вдома з маленькими дітками, а зможуть працювати, від чого виграють їхні родини. За рахунок сільської місцевості покращиться фінансування міського навчального закладу, який через низьку наповненість постійно перебуває на межі закриття. Те ж саме можна сказати і про дві інші школи Крюківського району Кременчука, де також мають з’явитися дошкільні групи.
А найголовніше – питання не потребує особливих фінансових затрат, а перебуває винятково у бюрократичній площині дозволів і заборон фінансового відомства. Тож мешканці приміських сіл Кременчука сподіваються на далекоглядність своїх обранців усіх рівнів і чекають від них виваженого рішення.

Надія СТЕПАНЮК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]