- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Камені спотикання на шляху до доступного житла

Протягом останніх років будівельна галузь Полтавщини працює стабільно й щороку освоює близько 1,5 мільярда гривень капітальних інвестицій. Це 5-й показник в Україні за обсягами будівництва і 2-й – за виробничою активністю (кількість вкладених інвестицій на одного мешканця області), зазначив під час прес-конференції в інформагенції “Новини Полтавщини” перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Животенко.
Таких показників досягнуто не в останню чергу завдяки функціонуванню в області нафтогазового комплексу, де будується багато нових об’єктів. Пріоритетним на Полтавщині, як і в державі в цілому, є житлове будівництво. У минулому році розпочато реалізацію ініціатив Президента України Віктора Януковича, які мають спонукати до активізації житлового будівництва. Адже функціонуючий будівельний комплекс стимулює роботу ще 10–12 галузей, залучає до роботи машинобудівну, металургійну та інші галузі промисловості.
– Торік в області було введено в експлуатацію понад 176 тисяч квадратних метрів житла, плани на цей рік – 177 тисяч. У поточному році продовжується реалізація програми “Доступне житло” за принципом: 30 відсотків фінансування – з Державного та місцевих бюджетів, решта – індивідуальні інвестори; іпотечного кредитування – під 13 відсотків річних, які повертає держава; молодіжного будівництва; програми “Власний дім”; програми забезпечення житлом інвалідів Великої Вітчизняної війни, постраждалих на Чорнобильській АЕС і воїнів-інтернаціоналістів та інших програм. Кошти з Держбюджету на їх реалізацію, окрім забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів, є, – зазначив Віктор Животенко.
Торік, наприклад, для забезпечення постраждалих від Чорнобильської катастрофи було виділено 21 квартиру, для інвалідів війни та воїнів-інтернаціоналістів – по 7 квартир. У рамках реалізації програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі “Власний дім” у минулому році виділено 35 кредитів (у цьому році надано 15), молодіжного житлового будівництва – видано кредитів на 54 квартири (в ц. р. – 14 кредитів). Приблизно на такому ж рівні працюватимуть програми й цього року.
Віктор Животенко зупинився і на проблемах будівельної галузі:
– Оскільки ринок будівництва житла в Полтаві надто монополізований (лише 2–3 потужних забудовники), маємо високу вартість квадратного метра житла. Якщо в Кременчуці це – 4,5 тисячі гривень, то в обласному центрі – від 5,5 до 8 тисяч гривень за метр квадратний. Досить складно нам працювати із забудовниками в питаннях виділення житла під реалізацію державних програм із надання доступного житла, хоча бажаючих його отримати значно більше, ніж маємо можливості надати. Отже, потрібно залучати в регіон будівельні фірми, щоб створити конкурентне середовище. Над цим ми зараз працюємо. Тільки в Полтаві нині є 22 будівельних майданчики під житлову забудову, які не забудовуються понад 5–10 років, і ми вимагаємо, щоб місцеві ради скасували свої раніше прийняті рішення, аби передати ці ділянки новим забудовникам. Адже, скажімо, тільки під програму іпотечного молодіжного житлового будівництва в цьому році подали документи 250 чоловік, отримали кредити – 20 осіб.
Відповідаючи на запитання журналістів стосовно затримок коштів на фінансування будівництва житла Держказначейством, низької якості новозбудованого житла (торік обвалилися кілька поверхів будинку в обласному центрі) та високої вартості послуг монополістів (“Обленерго” та “Полтавагазу”) при підключенні до центральних мереж, Віктор Животенко зокрема зазначив:
– Є проблеми комплексного розвитку. Аби зменшити перешкоди в діяльності бізнесу, прийнято відповідні закони, в результаті чого органи влади практично відсторонені від впливу на бізнесові структури. На документах забудовників немає жодного підпису представників владних інституцій. Законодавство в питаннях містобудівельної діяльності та якості житла потребує змін. Відсутні й методи впливу влади на монополістів (“Обленерго” та “Полтавагаз”), що є, на мою думку, катастрофою як для пересічних людей, так і для малого та середнього бізнесу. На жаль, все вирішується у “ручному режимі”, через авторитет і особисті стосунки. Великі проблеми створює і Держказначейство, затримуючи платежі, що, власне, пов’язано зі складним станом Державного бюджету. Має область і суттєві борги перед забудовниками: по фонду соціально-економічного розвитку – 15 мільйонів гривень і понад 13 мільйонів – по капітальному будівництву. Але, незважаючи на всі існуючі проблеми, заплановані обсяги житлового будівництва будуть виконані.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]