- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

У перцю – “Золота медаль”

Перець традиційно посідає на грядках почесне місце. Він доволі вибагливий до умов вирощування, проте вміє “віддячувати” за турботу щедрим урожаєм, який формується на кущах аж до холодів. Щоправда, у вересні, коли вже цілком імовірні вранішні заморозки, перець бажано тримати під накриттям. З цією метою можна скористатися агроволокном, розкриваючи рослини лише вдень, щоб дати їм “подихати”.
Враховуючи те, що переважна частина кореневої системи перцю знаходиться у верхніх шарах грунту, його при нестачі вологи обов’язково треба поливати, найбільше – в період дозрівання урожаю.
Квіти утворюються у пазухах листя. Цвітіння може тривати аж до заморозків, але це перешкоджає процесові дозрівання урожаю, адже тоді рослини витрачають багато енергії не на дозрівання зав’язі, а на цвітіння. Тож на початку вересня вже слід обірвати зайві квіти, зовсім дрібну зав’язь і видалити пасинки та прищипнути точку росту, щоб рослини спрямували всі сили на дозрівання основного урожаю.
Слід зазначити, що перець особливо вибагливий до родючості грунту. Найкраще він вдається на легких, добре заправлених органікою грунтах, що містять поживні речовини у формі, яка легко засвоюється рослинами. Важливе значення в процесі живлення їх займає азот. Він стимулює ріст усіх зелених частин рослини – коренів, листя, стебел. Проте, підживлюючи перець й іншу городину азотовмісними добривами, слід дотримуватися міри, адже зайва концентрація азоту в грунті здатна призвести до надмірного росту зелені й здрібніння плодів, а також до накопичення в них нітратів. Нестача цього елемента теж небажана, бо внаслідок цього, навпаки, гальмується процес дозрівання плодів.
Фосфор сприятливо впливає на розвиток кореневої системи рослин, утворення зав’язі, калій особливо необхідний під час достигання плодів.
Наостанок хотів би кілька слів сказати про надзвичайно урожайний сорт перцю Золота медаль. Зав’язі на кожному з кущів формується надзвичайно багато, але раджу на рослинах залишати не більш ніж по 12–18 перчин, адже більша кількість все одно не встигне дозріти. Вага кожного плоду – 60–90 г. У середньому з одного куща можна зібрати по 1 кг плодів. Якщо ж врахувати, що на 1 м2 грядки поміщається до 16 кущів перцю, то нескладно порахувати, скільки всього перцю можна зібрати з такої невеличкої ділянки. Тож наступного року не полінуйтеся пошукати на базарі розсаду перцю саме цього сорту.
До речі, перець – культура, яку можна вирощувати по кілька років підряд й отримувати при цьому непогані врожаї. Для цього восени слід викопати на грядці кілька найкращих рослин і висадити в керамічні чи пластикові вазони, наповнивши їх легким поживним грунтом. Старий провідник, що уже відплодоносив, треба видалити і підживити рослини. Незабаром на них почнуть відростати молоді пагони, на яких і формуватиметься додатковий урожай. Звичайно, коли на грядці повно перцю, це ніби й не актуально. А от взимку на новорічний стіл поставити салат зі свіжозібраного перцю – це зовсім інша справа.

Валентин КОСИЦИН
Агроном

Print Friendly, PDF & Email [1]