- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Відзначення 1025-річчя хрещення Русі є утвердженням духовного єднання українського народу

28 липня народ України відзначив 1025-річчя хрещення Київської Русі. Президент України Віктор Янукович ініціював ідею відзначення ювілею на найвищому рівні, адже християнство становить великий сегмент у суспільному житті країни і, як кожна релігія, спрямоване на духовне довершення людини. Принципи християнства маємо перенести на наше повсякденне життя.
«Християнізація Русі-України ознаменувала собою нову віху національної історії. Вона раз і назавжди окреслила цивілізаційну приналежність нашої держави. Фактично з часів великих князів київських – Володимира Святославовича, Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха – Русь-Україна стала невід’ємною складовою європейського простору», – підкреслив Президент України Віктор Янукович, виступаючи на зустрічі з главами церков.
Хрещення сприяло об’єднанню Русі в єдину державу, дало поштовх для розвитку економіки, освіти, духовності й культури. Русь зрівнялася з монотеїстичними державами в цивілізованому світі, зріс її міжнародний авторитет.
Тому 1025-літній ювілей прийняття християнства як державної релігії Русі-України відзначаємо не тільки як свято християн, а і як свято утвердження української державності, її європейської ідентичності, духовного і культурного злету, як запоруку успішної демократичної модернізації українського суспільства.
Успішне реформування держави можливе при підтримці та за активною участю громадськості. Саме тому Президент України Віктор Янукович, Уряд ставлять питання про подальший розвиток демократії, залучення широких верств населення до процесів формування та реалізації державної політики.
На Полтавщині влада тісно співпрацює з релігійними організаціями. В області нараховується 41 релігійна конфесія, течія і напрямок. Продовжується процес зростання кількості релігійних організацій, що свідчить про активність релігійного життя та розвиток духовності в області. На сьогодні зареєстровано 1098 релігійних організацій. Для задоволення сакральних потреб релігійні організації мають 647 будівель. Завдяки сприянню органів влади, підприємств, фірм, а також окремих підприємців у області продовжуються реставраційні роботи культових споруд, які є пам’ятками архітектури. Споруджуються нові храми у районних центрах та ряді сіл області.
Голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко високо цінує ту роботу, яку проводять релігійні організації на території області щодо збереження та розвитку духовності, християнських моральних цінностей, культури, а також роботу, спрямовану на подолання негативних суспільних явищ, таких, як алкоголізм, наркоманія, злочинність, дитяча безпритульність, насильство і жорстокість, торгівля людьми тощо.
Релігійні організації області беруть активну участь у формуванні та реалізації державної політики, зокрема у сферах релігії, захисту суспільної моралі, подолання негативних явищ у молодіжному середовищі, патріотичного виховання тощо. Так, представники близько 20 релігійних організацій області входять до складу Громадської ради при облдержадміністрації. При Громадській раді діє комісія з питань релігії, культури і національностей. При облдержадміністрації також діє обласна Рада релігійних організацій, до складу якої ввійшли керівники найбільших релігійних управлінь, об’єднань та організацій. Питання державно-церковних та міжконфесійних відносин періодично розглядаються на засіданнях Ради гуманітарного розвитку при голові облдержадміністрації.
Полтавщина, як і вся Україна, відзначає 1025-річчя хрещення Київської Русі протягом усього 2013 року. В містах і районах області відбуваються різноманітні заходи, присвячені цій визначній події, – фестивалі духовного співу, музично-культурологічні й соціальні проекти, виставки на духовну тематику, «круглі столи», науково-практичні семінари, конференції, лекції, концерти духовної музики, перегляд документальних та художніх фільмів, виховні години у школах, тематичні заходи в дитячих оздоровчих закладах, екскурсії до святих місць Полтавщини та України, зустрічі з духовенством області, відкриття нових храмів і приведення до ладу вже існуючих.
Особливого резонансу в обласному центрі набула виставка робіт грецького фотографа Костаса Асіміса «Наш Афон», яка протягом місяця діяла в Полтавському краєзнавчому музеї, де при підтримці голови обласної державної адміністрації Олександра Удовіченка було представлено більше 100 фотознімків.
28 липня в усіх храмах України пройшли урочисті літургії та молебні до дня пам’яті хрестителя Київської Русі князя Володимира та з нагоди ювілею хрещення Київської Русі. У заходах взяв участь Президент України Віктор Янукович.
З нагоди великого свята хочу побажати усім нам миру і злагоди, Божої благодаті й усвідомлення духовної єдності великого українського народу.

Валерій ПАРХОМЕНКО
Заступник голови – керівник
апарату облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email [1]