- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Праця хлібороба славна урожаєм

Фото Ярослава БОБРИЩЕВА.

У районному Будинку культури та дозвілля хлібороби Кобеляцького району святкували обжинки.
– У пору жнив у селі пахне по-особливому: аромат, який іде від достиглих пшениці та жита, не зрівняєш ні з якими парфумами. Так пахне лише зерно, що згодом стане хлібом, який є основою нашого життя, святинею українського народу, – зазначила, підбиваючи підсумки жнив, начальник управління агропромислового розвитку РДА Тетяна Чердак. – Цьогорічні жнива розпочалися рано, але хлібороби були готові до збору врожаю і дружно включилися в роботу. На ланах району з площі понад 15 тисяч гектарів намолочено 52 тисячі тонн зернових із середньою врожайністю 40,5 центнера з гектара та 4,5 тисячі тонн озимого ріпака. Урожай нинішнього року вдвічі більший, ніж минулорічний. Погода вносила свої корективи у хліборобську працю: затяжна весна, нерівномірні опади, середня температура червня, яка іноді сягала 60 градусів на поверхні грунту, але, незважаючи на складнощі сільськогосподарського виробництва, ранні зернові у районі зібрано. Найвагоміший внесок у кобеляцький урожай внесли господарства ТОВ «АФ «Добробут», СТОВ «Україна», СК «Радянський», ПСП «Колос», СТОВ «Бережнівське», СФГ «Ліс», «Кристал», «Шанс», «Відродження» та інші.
Хлібом із нового врожаю зустрічали на святі першого заступника голови обласної ради Володимира Онищенка, який привітав кобеляцьких аграріїв із добрим ужинком:
– Полтавщина завершує жнива. За прогнозами, маємо намолотити близько 1 мільйона 600 тисяч тонн ранніх зернових, які сьогодні в області дають на круг по 39 центнерів з гектара. Є сподівання, що добре вродить і кукурудза. В 2011 році на Полтавщині було зібрано 5 мільйонів тонн зернових. Хотілося б досягти такого результату і в цьому році. Тому влада й надалі буде створювати хліборобам умови для того, щоб вони могли продуктивно працювати й отримувати хороші здобутки.
Теплі слова трудівникам поля прозвучали від голови райдержадміністрації Анатолія Таранушича:
– Приємно відзначити, що сьогодні в Кобеляцькому районі немає жодного господарства, яке б залишилося без хліба, де б не вклали коштів, сил і натхнення для того, щоб отримати урожай. Велика подяка усім, хто причетний до хліборобської справи, за працю, самовідданість, внесок у соціально-економічний розвиток району.
До аграріїв із привітаннями також звернулися заступник голови районної ради Василь Мирошниченко, керівник сільгосппідприємства «Урожай» Василь Гордійко та голова асоціації фермерів району Сергій Таран.
Почесними грамотами райдержадміністрації та районної ради з врученням цінних подарунків і грошових винагород були відзначені кращі трудові колективи сільськогосподарських підприємств, керівники, спеціалісти, комбайнери, водії, інші працівники господарств.
Ще одна приємна подія відбулася на святі – посвята у хлібороби молодих механізаторів Олексія Письменного, Олександра Пелюхні, Івана Андрійченка, Антона Божка. Велику хліборобську родину юнаки запевнили, що любитимуть рідну землю, будуть відданими обраній справі, зберігатимуть, примножуватимуть та продовжуватимуть славні традиції українського народу.
Хліб нового врожаю освятив ієрей Свято-Миколаївського храму Георгій. Після обряду освячення присутніх у залі пригостили запашним короваєм.
Майстри сцени подарували присутнім змістовну концертну програму. Кульмінацією свята був обмолот останнього снопа ранніх зернових урожаю-2013. Право обмолотити останній сніп отримали голова райдержадміністрації Анатолій Таранушич, директор СТОВ «Україна» Зінаїда Норка, перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко.

Юлія ГАМАЛЬ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]