- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Об’єднання служб: перші результати спільної роботи

Стрімка і водночас високоефективна реформа з об’єднання податкової та митної служб у єдину структуру – Міністерство доходів і зборів України – стала знаковою для нашої держави, адже ще на один крок наблизила Україну до провідних та успішних європейських держав.
На Полтавщині сьогодні працює головне управління Міндоходів області. Вже затверджена його структура та чітко визначені функції, сформовано кадровий склад. Укомплектовано майже 99 відсотків територіальних органів Міндоходів у Полтавській області, розпочали функціонування підпорядковані державні податкові інспекції. Працівники донедавна двох різних структур вже стали єдиним колективом однодумців, і спільні результати роботи це підтверджують.
Зокрема, Полтавщина посідає третє місце з наповнення загального фонду Державного бюджету. Так, головне управління в області та Полтавська митниця Міндоходів за шість місяців поточного року мобілізували до загального фонду Державного бюджету близько 8,3 мільярда гривень платежів, абсолютний приріст надходжень складає 216,5 мільйона гривень.
Максимальну увагу головне управління приділяє аналітичній роботі. У зв’язку з цим особовий склад податкової міліції області скорочено на 30 відсотків. Працівники оперативних підрозділів відтепер виконують переважно аналітичну роботу з мінімальним втручанням у справи сумлінних платників податків.
Відбулося об’єднання податкового та митного аудиту, що дало можливість перевіряти суб’єктів господарювання по всьому шляху постачання товарів – від іноземного контрагента до кінцевого споживача в Україні. У рамках проведення операції “Держкордон-2013” працівниками Міндоходів у області проводяться спільні митні огляди товарів та перевірки торговельної мережі області з метою виявлення фактів реалізації імпортних товарів, ввезених поза контролем або з приховуванням від митного контролю.
Головні принципи нашої роботи – партнерство, відвертість, відкритість і демократизм у спілкуванні із представниками бізнесу. Задля цього розширено склад вже оновленої Громадської ради при головному управлінні Міндоходів у області. Членом цього дорадчого органу стала Полтавська спілка митних брокерів та декларантів.
Реформування служб в області проводилося так, щоб не створювати незручностей для платників та спрощувати процедури отримання адміністративних послуг. Наразі в регіоні продовжують функціонувати 27 Центрів обслуговування платників податків, які обслуговують понад 75 тисяч фізичних та 27 тисяч юридичних осіб. У приміщенні ГУ Міндоходів у Полтавській області відкрито Центр обслуговування іноземних громадян. Починаючи з квітня поточного року, в Полтаві та Кременчуці платники податків можуть отримати кваліфіковані консультації з питань застосування митного законодавства. Виїзний сервісний центр для платників податків планується організувати під час проведення Національного Сорочинського ярмарку. Також у центрах обслуговування платників податків Полтави, Кременчука і Лубен можна отримати безкоштовні ключі для подання звітності та митних декларацій в електронному вигляді, завдяки чому значно зріс рівень електронного документообігу. Крім того, виїзди фахівців головного управління для видачі електронних ключів згідно з графіком здійснюються у всі органи Міндоходів області.
Зазначу, що всі ці зміни стали можливими лише завдяки реформі та рішенню, прийнятому Президентом України Віктором Януковичем, особистій ініціативі міністра доходів і зборів України Олександра Клименка. І хоча, я впевнений, поки що не всі представники бізнесу та навіть працівники органів Міндоходів до кінця усвідомлюють позитивні моменти від утворення єдиного Міністерства, переконаний, що наша спільна робота доведе абсолютну перспективність цих запроваджень.
Робота з удосконалення функціонування ГУ Міндоходів в області та Полтавської митниці Міндоходів триває і зараз. Зокрема, серед першочергових завдань, що стоять сьогодні перед працівниками цих контролюючих органів, – необхідність об’єднання у найкоротші терміни програмних продуктів податкових, митних та пенсійних органів, що дозволить більш ефективно виконувати поставлені завдання та позитивно вплине на результати діяльності Міністерства. Адже наша спільна мета – систематично та якісно забезпечувати комфортний податковий, митний сервіс для представників бізнесу і громадян водночас із стабільним наповненням бюджету.

Володимир ЗАДОРОЖНИЙ
Начальник головного
управління Міндоходів
у Полтавській області

Print Friendly, PDF & Email [1]