- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Малі міста – центр уваги реформи місцевого самоврядування

Міський голова Комсомольська Сергій Супрун виступив з ініціативою щодо участі у конкурсі Ради Європи з обміну кращими практиками місцевого самоврядування. На його переконання, у місті достатньо цікавих напрацювань, якими варто поділитися з іншими містами України. Такого висновку Сергій Супрун дійшов після того, як за його дорученням директор департаменту економічного розвитку та ресурсів виконкому Комсомольської міської ради Ольга Овчиннікова взяла участь у роботі VІІІ щорічної конференції малих міст України. Зібрання проходило в місті Українка Київської області. Його тема – “Малі міста як центр уваги реформи місцевого самоврядування”.
До участі у роботі конференції були запрошені представники малих міст з усієї України, а також представники асоціацій органів місцевого самоврядування Молдови, Румунії та Польщі. У роботі форуму взяли участь представники центральних і регіональних органів державної влади, провідні фахівці з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, міжнародні, а також українські експерти.
Відкрив конференцію міський голова Кривого Рогу, президент Асоціації міст України Юрій Вілкул. Він наголосив на необхідності ґрунтовно розглянути етапи реформи місцевого самоврядування, які надалі будуть поступово втілюватися в життя, оскільки без реформи, на його думку, просто неможливе подальше ефективне керівництво і в малих містах, і в державі.
Окрім головних завдань проекту Концепції реформування місцевого самоврядування, учасники та гості конференції обговорили також роль асоціацій органів місцевого самоврядування в представленні та захисті інтересів місцевих громад під час реформ. Про те, як це відбувалося в країнах Європи, розповіли колеги з асоціацій місцевого самоврядування Молдови, Румунії та Польщі. Зокрема, європейські асоціації органів місцевого самоврядування мають величезну вагу в своїх країнах. Без погодження з ними не приймається жоден важливий законодавчий акт. Досвід розвинених країн довів, що навіть найпотужніші програми не завжди можуть втілюватися центральною владою, якщо в країні немає сильного місцевого самоврядування.
Тож важливою подією у ході конференції стало схвалення резолюції, у якій учасники звернулися до Президента України з пропозицією затвердити указом проект Концепції реформування місцевого самоврядування як такої, що враховує інтереси малих міст. Учасники зібрання також підтримали звернення до Верховної Ради України з пропозицією вирішити ситуацію з казначейським обслуговуванням місцевих бюджетів через внесення змін до Бюджетного кодексу України.
Досить цікавим було й обговорення питання щодо посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні. Експерт Ради Європи Вадим Прошко представив методологію оцінювання та затвердження індикаторів ефективності управління на місцевому рівні. На думку Вадима Прошка, від якості місцевих послуг, тобто якості роботи місцевої влади, безпосередньо залежить якість життя громадян. А в умовах браку фінансових ресурсів однією з ключових інновацій місцевого самоврядування в Україні є створення системи максимально ефективного управління та організації надання громадянам високоякісних послуг. Саме тому протягом останнього періоду сімнадцять українських міст працювали над розробкою індикаторів якості місцевих послуг, таких, як “інтернет-портал міста, тарифна політика на базі діалогу з населенням, адміністративні послуги”. Цього року перелік послуг буде розширено, а до роботи над підвищенням ефективності управлінської діяльності долучаються ще сім малих міст, зокрема й Комсомольськ.
– Завдяки такій практиці міста зможуть розробити показники ефективності як для надання послуг, так і для інших аспектів діяльності органів місцевого самоврядування, кількісно оцінити ефективність відповідної діяльності, матимуть змогу порівняти її з іншими містами і визначити напрями для покращення власної, – наголосила Ольга Овчиннікова.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]