- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Скажіть “ні” хворобі

– Довгий час діагноз “онкологічна патологія” сприймався як вирок, але нині рівень розвитку онкології дозволяє стверджувати: рак – не вирок, це виліковна хвороба, – наголошує заступник головного лікаря обласного клінічного онкологічного диспансеру з лікувальної роботи Володимир Лукашенко.

Однак, незважаючи на новітні методи лікування та можливість ранньої діагностики, проблема онкологічних захворювань залишається глобальною, в тому числі й для нашої області. Зокрема рак є причиною понад 15 відсотків усіх смертельних випадків і поступається за цим показником лише серцево-судинним хворобам. Захворюваність населення Полтавщини на злоякісні новоутворення збільшилась із 368,5 на 100 тисяч населення за 2011 рік до 372,1 – за 2012-й. В цілому за минулий рік взято на облік понад 5 тисяч онкохворих. Поряд із цим показник смертності від злоякісних новоутворень в області дещо зменшився.

– Однією з провідних проблем онкологічної допомоги є значний рівень занедбаності випадків раку, – зазначає Володимир Лукашенко. – І найчастіше це зумовлено нехтуванням профілактичними оглядами, запізнілим виявленням хвороби, а також недостатньою обізнаністю про можливості  профілактики та ведення здорового способу життя. Раннє виявлення надзвичайно важливе, адже чим раніше виявлено хворобу, тим  більш ефективним є лікування. Мета ранньої діагностики – виявлення раку на стадії, коли він локалізований.

Також, за словами Володимира Лукашенка, в останні роки помітне різке зростання факторів ризику виникнення онкологічних захворювань – погіршення стану навколишнього середовища, старіння населення, збільшення споживання в їжу продуктів з високим вмістом тваринних жирів, цукру, солі, зловживання алкоголем на фоні зменшення споживання овочів та фруктів, малорухомого способу життя. “Харчування великою мірою впливає на розвиток онкозахворювань. Так, скажімо, американці вживають багато фаст-фудів, у результаті США вийшли на перше місце по раку товстої кишки”, – наводить приклад Володимир Лукашенко. Значним фактором ризику, який веде до розвитку різноманітних форм раку, таких, як рак легень, гортані, стравоходу, шлунку, сечового міхура, порожнини рота та інших органів, є тютюнопаління.

Згідно з оцінками спеціалістів Всесвітньої організації охорони здоров’я, більше 40 відсотків усіх випадків раку можливо попередити. Саме тому онкологи області ставлять завдання якомога більше працювати з лікарями загальної практики – сімейної медицини з питань підвищення знань з онкології, разом із вченими кафедри онкології Української медичної стоматологічної академії впроваджувати в практику нові методики діагностики та лікування в онкології.

Ефективність лікування онкологічних захворювань удосконалюється з року в рік, медики ведуть пошук нових ліків, впроваджують сучасне обладнання. В той же час лікарі радять не забувати, що найкращим шляхом попередження онкологічних й інших захворювань є профілактика і ведення здорового способу життя.

Print Friendly, PDF & Email [1]