- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Соціальний захист осіб з обмеженими фізичними можливостями

Впроваджений новий порядок забезпечення інвалідів такими засобами, зокрема колісними кріслами, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 5.04.2012 року. Інвалідам дано право обирати модель виробу та підприємство-виробника із переліку підприємств, які відповідають кваліфікаційним вимогам. Щоб довести це до відома людей, органи соцзахисту ведуть широку інформаційно-роз’яснювальну роботу, відповідні матеріали розміщуються на веб-сайті, в друкованих виданнях, на інформаційних стендах.

Нині для інвалідів області поставлено 888 одиниць колісних крісел від підприємств-виробників. За участю працівників територіальних міськ(рай)управлінь праці та соціального захисту населення, представників органів влади, громадських організацій крісла доставляються за місцем проживання інваліда Сервісним центром із забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації та технічного обслуговування цих засобів.

Оскільки особливість соціальних ініціатив полягає у допомозі людям з інвалідністю, які значно втратили рухову активність, системою соціального захисту області здійснюється постійний контроль за функціональністю та зручністю крісла для кожного інваліда.

Крім того, в область надійшло 1294 одиниці технічних засобів реабілітації для інвалідів. Це, зокрема, палиці, крісла-стільці, східці з поручнем тощо.

Для надання додаткових соціальних гарантій та забезпечення системного підходу до організації соціального захисту людей з інвалідністю на Полтавщині вже не перший рік діє обласна Комплексна програма соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями. Вона передбачає ефективні напрямки та конкретні заходи соціального захисту, які включають надання додаткових пільг за рахунок коштів місцевих бюджетів, розвиток системи соціальних послуг, впровадження нових форм реабілітації, трудової реабілітації та зайнятості осіб зазначеної категорії, створення безбар’єрного середовища для людей із обмеженими фізичними можливостями тощо.

Пріоритетним напрямком програми в 2011–2012 роках стало створення 5 центрів реабілітації для дітей-інвалідів, на потреби яких спрямовано 2,8 мільйона гривень у 2011 році та передбачено 4,5 мільйона на поточний рік.

Новим напрямком обласної Комплексної програми з 2011 року є встановлення щорічної виплати разової адресної грошової допомоги вдовам учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в розмірі 300 гривень, а з 2012 року – ще й членам сімей загиблих (померлих) воїнів-інтернаціоналістів у розмірі 300 гривень, учасникам партизанського руху – 500 гривень.

Обсяг фінансових ресурсів, які пропонується залучити для реалізації програми за рахунок коштів обласного бюджету в 2012 році, становить 4 мільйони 775 тисяч гривень.

 

Print Friendly, PDF & Email [1]