- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Захист прав людини та інтересів держави

Діяльність слідчих органів прокуратури області спрямовувалася на розслідування актуальних та резонансних справ. Як наслідок, до суду скеровано вдвічі більше кримінальних справ про злочини у бюджетній сфері (66).

Залишилася високою якість підтримання державного обвинувачення в судах. За участю прокурорів суди області розглянули понад 13,5 тисячі справ у першій та апеляційній інстанціях. Державне обвинувачення підтримано більш ніж у 4 тисячах кримінальних справ, розглянутих із постановленням обвинувальних вироків. Наприклад, вироком суду до 8 років позбавлення волі з призначенням передбачених законом додаткових покарань засуджено начальника Держкомзему Хорольського району за отримання 268 тисяч гривень хабара.

Завдяки принциповій позиції прокуратури апеляційний суд підтвердив законність обвинувального вироку в резонансній справі щодо 2 дівчат, які у листопаді 2010 року цілу ніч катували свою знайому, після чого викинули потерпілу з балкона четвертого поверху, спричинивши останній тяжкі тілесні ушкодження. Тепер кожна з кривдниць проведе за ґратами по 13 років.

Одним із головних завдань прокуратури є захист прав людини та інтересів держави. Упродовж року завдяки спільній роботі прокуратури й органів влади сума боргу з виплати заробітної плати зменшилась на 5,3 мільйона гривень. За фактами умисної та безпідставної невиплати працівникам зароблених грошей органи прокуратури області порушили 18 кримінальних справ.

Задля сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України порушено 5 кримінальних справ, унесено 225 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких притягнуто до відповідальності 37 посадовців (26 з них – працівники органів контролю), відшкодовано майже 9 мільйонів гривень.

Досягнуто позитивних результатів щодо захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин. Порушено 17 кримінальних справ, внесено 152 подання. За прокурорського втручання скасовано 400 незаконних рішень органів влади та місцевого самоврядування щодо відведення земель загальною площею понад 2 тисячі гектарів. За рішеннями судів реально повернуто державі майже 1 тисячу гектарів земель вартістю понад 15 мільйонів гривень.

Здійснюючи представництво інтересів громадян та держави в суді,  прокуророри пред'явили позовів на загальну суму майже 73 мільйони гривень. Судами стягнуто 65 мільйонів гривень, у тому числі до бюджету – майже 16 мільйонів гривень.

Особлива увага органами прокуратури області приділялася дотриманню прав дітей на охорону життя і здоров'я, освіту, соціальний захист, попередження бездоглядності та правопорушень. За прокурорського втручання у цій сфері порушено 14 кримінальних справ, до відповідальності притягнуто понад 350 службових осіб, поновлено права більше 24 тисяч дітей. На їхню користь, харчування та виплату державної допомоги відшкодовано 5 мільйонів гривень.

Упродовж поточного року прокурорсько-слідчі працівники вирішили більше 10 тисяч звернень, у тому числі 350, що надійшли від народних депутатів України. На особистому прийомі прийняли понад 4 тисячі громадян. Поновили в правах 350 громадян.

А ще нинішній рік став реформаційним для органів прокуратури. Адже, як відомо, 20 листопада набув чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України. Його ухвалення – одне із зобов'язань України перед Радою Європи. Це не нова редакція кодексу, він принципово новий. Відтепер прокурор у своїй процесуальній діяльності має повноваження керувати кримінальним провадженням у справі від початку до завершення – до набуття вироком чинності. Серед новацій – запровадження суду присяжних; слідчого судді; принципу рівності сторін у судовому процесі, за якого результат розгляду судом конкретного випадку притягнення особи до кримінальної відповідальності залежатиме винятково від обґрунтованості позиції сторін у судовому засіданні. Під час кримінального провадження кожна процесуальна дія чи процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Такими вважаються строки, що є об'єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

Ліквідована можливість відправлення справи на додаткове розслідування. Результатом судового розгляду повинен бути тільки вирок – обвинувальний чи виправдувальний. У кримінальному провадженні відтепер можуть бути укладені угоди між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості, а також угоди між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим про примирення. Угоду затверджуватиме суд, попередньо перевіривши, що вона укладалася сторонами добровільно.

Протягом наступних 5 років кодекс передбачає створення самостійного органу – Державного бюро розслідувань. Наразі з набранням чинності КПК розпочав роботу Єдиний реєстр досудових розслідувань. Це спеціальна база, до якої заноситиметься кожна заява чи повідомлення про вчинення злочину. А значить, правоохоронці позбавлені можливості відмовляти громадянам у прийнятті заяв та повідомлень про злочини під будь-яким приводом.

Загалом новий КПК вносить революційні зміни в систему кримінальної юстиції. Як зазначив Генеральний Прокурор України Віктор Пшонка, він повертає не просто судочинство і правоохоронну систему, а всю державну систему обличчям до людей.

Із 1 грудня поточного року набудуть чинності зміни до Закону України "Про прокуратуру". Відповідно до закону розширено координаційні повноваження прокуратури у сфері протидії злочинності та корупції. Основною формою  координації діяльності правоохоронних органів є проведення координаційної наради її керівників під головуванням відповідного прокурора. На координаційні наради запрошуватимуться керівники органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для заслуховування інформації щодо їхньої діяльності з питань попередження і протидії злочинності та корупції. Рішення координаційної наради є обов'язковими для виконання, визначеними у ньому правоохоронними органами.

Усі ці концептуальні зміни дещо переорієнтовують повноваження органів прокуратури, однак вони є необхідним кроком на шляху модернізації правоохоронної системи. Адже прокуратура України має стати по-європейськи сучасною. Забезпечити це – ключове завдання її працівників.

Print Friendly, PDF & Email [1]