- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Володимир КОЗУБ: “Наш обов’язок – турбота про трудівників”

– Так, справді, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України надає досить відчутну допомогу полтавцям, які отримали виробничі травми в результаті виконання своїх професійних обов'язків. На сьогоднішній день у відділеннях виконавчої дирекції Фонду перебувають на обліку 5274 потерпілих, із яких 5003 особи отримують щомісячні грошові виплати  в разі часткової чи повної втрати працездатності та 271 особа – щомісячні страхові виплати в разі втрати годувальника.

Серед потерпілих, яким надаються  щомісячні відшкодування, 2809 осіб є інвалідами від трудового каліцтва та професійного захворювання, з них 95 – інваліди І групи, 563 – інваліди ІІ групи, 2151 – інваліди ІІІ групи.

 – Як відомо, соціальні ініціативи Президента України передбачають також підвищення соціальних гарантій потерпілим на виробництві. Наскільки зросли ці виплати?

 – На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича "Щодо забезпечення послідовного впровадження державної соціальної політики щодо підвищення стандартів життя" у 2012 році Фондом проведено перерахування щомісячних страхових виплат у три етапи.

На першому етапі здійснено перерахування усім потерпілим і особам, які мають на це право у разі втрати годувальника, з 1 березня 2012 року на коефіцієнт 1,176, у зв'язку з цим виплати 5324 застрахованим зросли на 447,9 тисячі гривень щомісячно.

На другому етапі проведено перерахунок щомісячних страхових виплат потерпілим та членам їхніх сімей, у яких право на страхові виплати настало до 1 січня 2006 року. При цьому страхові виплати з 1 березня 2012 року перераховано 3666 потерпілим на виробництві та 141 особі, що має право на виплати в разі смерті потерпілого. В результаті цього перерахунку донараховано щомісячних страхових виплат потерпілим на суму понад 408 тисяч гривень та понад 18 тисяч гривень членам сімей у разі смерті потерпілого.

Третій етап осучаснення щомісячних страхових виплат із 1 вересня 2012 року проведено понад 4,1 тисячі потерпілих та 166 утриманцям.

У результаті даного перерахунку сума на виплату щомісячних страхових сум зросла на 561 тисячу гривень потерпілим на виробництві та на 31 тисячу гривень особам, що мають право на виплати у разі смерті потерпілого.

Проведені підвищення цих страхових виплат сприяють покращенню добробуту потерпілих та членів їхніх сімей, а значить, ще раз підтверджують, що Фонд діє в інтересах потерпілих на виробництві.

 – Мабуть, найактуальнішою проблемою для Фонду є виробничий травматизм. Що ж спричиняє нещасні випадки на виробництві?

 – Хоча останнім часом в області в цілому спостерігається зменшення кількості страхових нещасних випадків на виробництві та потерпілих, проте самозаспокоюватися ні в якому разі не варто.

Серед причин нещасних випадків і надалі переважають організаційні – 76,8 відсотка, технічні – 12,5 відсотка, психофізіологічні – 10,7 відсотка.

Найпоширенішими організаційними причинами стали невиконання вимог інструкції з охорони праці та посадових обов'язків – 60 відсотків від загальної кількості травмованих.

Основною технічною причиною є незадовільний технічний стан виробничих об'єктів, будинків, споруд, територій – 9 відсотків від загальної кількості травмованих. Серед психофізіологічних причин провідною є особиста необережність потерпілих – 8 відсотків.

Найбільш травмонебезпечними галузями економіки області залишаються підприємства машинобудування та металообробки, харчової та переробної промисловості, агропромислового комплексу.

 – Які заходи вживаються Фондом щодо реалізації такого важливого завдання, як зниження виробничого травматизму?

 – Задля зменшення рівня травматизму на виробництві та професійних захворювань управлінням і відділеннями виконавчої дирекції Фонду в області проводиться постійна системна робота на підприємствах-страхувальниках. Особлива увага приділяється найбільш травмонебезпечним галузям. У поточному році проведено 1729 перевірок стану профілактичної роботи та охорони праці на підприємствах-страхувальниках, під час яких виявлено більше 17000 порушень законодавства про охорону праці. Як правило, проблеми з безпекою праці на підприємствах вирішуються за спільною участю страхових експертів та державних інспекторів з охорони праці територіального управління Держгірпромнагляду в Полтавській області.

З метою надання допомоги роботодавцям у вирішенні питань збереження здоров'я та забезпечення безпеки трудівників спеціалістами управління та відділень проводяться консультації, вони беруть участь в організації та проведенні семінарів, нарад,  "круглих столів" із тих чи інших питань охорони праці.

За 9 місяців поточного року страхувальникам області надано 1354 консультації з питань охорони праці та страхування від нещасного           випадку.

За рахунок коштів Фонду проведено навчання і підвищення кваліфікації 496 відповідних спеціалістів із питань охорони праці підприємств-страхувальників.

Враховуючи те, що причинами більшості нещасних випадків є організаційні, особлива увага приділяється пропаганді у засобах масової інформації безпечних та нешкідливих умов праці, розповсюдження нормативних актів, збірників та інших матеріалів із питань охорони праці.

 – Але якщо нещасного випадку все ж таки уникнути на вдалося, то на яку медико-соціальну допомогу можуть розраховувати постраждалі?

 – У разі нещасного випадку на виробництві потерпілий за рахунок коштів Фонду забезпечується необхідним лікуванням за наслідками травми, а за висновком МСЕК – необхідними лікарськими засобами, різними видами д
огляду, протезами, ортопедичними виробами, спеціальними засобами пересування, в тому числі й  автомобілями, санаторно-курортним лікуванням. Тільки на медичну та соціальну реабілітацію потерпілих на виробництві цих категорій постраждалих в поточному році витрачено більше 3,2 мільйона гривень.

Однак на цьому наша робота з потерпілими не закінчується. Працівники управління та відділень вважають своїм обов'язком допомагати потерпілим та інвалідам не тільки матеріально, а й своєю увагою, чуйним ставленням.

Напередодні відзначення Міжнародного дня інваліда хочу звернутися до керівників місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування, роботодавців, громадських організацій та політичних партій із проханням приділяти більше уваги інвалідам праці.

Наш спільний обов'язок – допомагати людям, які зазнали травм на виробництві.

Print Friendly, PDF & Email [1]