- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Так чому “блукають” газети?

Найбільш проблемними виявилися Миргородський, Великобагачанський, Шишацький райони. Не будемо втомлювати читачів статистикою щодо доставки “Зорі Полтавщини” та інших газет передплатникам із сіл і райцентрів названих районів, однак наголосимо, що періодика “губиться”, як з’ясувалося, не в сільських поштових відділеннях. Утім, нам цілком зрозуміле обурення людей, які заплатили поштовикам зовсім не зайві власні кошти, а газети отримують нерегулярно, із запізненням, або ж їх зовсім не приносять. Водночас нам шкода й простих листонош – цих справжніх невтомних трудівниць, на чиї плечі лягає відповідальність за чиїсь прорахунки, несумління, некомпетентність, і доводиться вислуховувати нарікання, скарги,  докори людей за таку ось діяльність Полтавської дирекції УДППЗ “Укрпошта”.

Звертаючись до листонош, редколегія “Зорі Полтавщини” наголошує, що наше видання традиційно відстоює інтереси простих полтавців. А в даному випадку не полишить простих поштовиків наодинці з проблемами, які спричинили необдумані пертурбації обласної галузі поштового зв’язку.

Повертаючись до редакційного моніторингу, мусимо констатувати, що проблема не обмежується лише названими районами, а стосується всієї області. За останній час найбільше нарікань на безлад у доставці газет надходить із Гадяцького, Зіньківського, Карлівського, Чутівського, Полтавського, Решетилівського районів. Дописувачі з гіркотою повідомляють, що їхні звернення до Полтавської дирекції УДППЗ “Укрпошта” залишаються без реагування. Стан доставки періодики не поліпшується, газети й журнали, у тому числі й дорогі видання, не повертаються. Скажімо, мешканка селища Яреськи Шишацького району

Н.Г. Волик пише, що вона 30 років пропрацювала на пошті й 50 років передплачує “Зорю Полтавщини”, але такого хаосу з доставкою газет не пам’ятає, такого, за її словами, не було навіть у важкі повоєнні літа. Пенсіонер із Чутового Г.Ф. Костенко неодноразово повідомляє нашу редакцію про постійні зриви доставки йому періодичних видань, яких він передплачує не на одну сотню гривень! Ветеран газетярської праці, заслужений журналіст України, наш постійний автор Л.Г. Ніколаєнко із Миргорода інформує, що він змушений роз’яснювати знайомим, сусідам: газета “Зоря Полтавщини” виходить вчасно і за графіком, а от перебої із доставкою видання – то не вина редакції, адже ці функції виконує система поштового зв’язку. “Та й мені “Зорю…” приносять із запізненням, – розповідає Леонард Гнатович. – Кілька номерів узагалі не доставили. Звертався на пошту, а там пояснили, що з Полтави газет не привезли…”

До речі, як повідомили нам 26 листопада (тобто учора) передплатники з Полтавського та Шишацького районів, вони так і не отримали “Зорю Полтавщини” за вівторок, 20 листопада.

Аналіз засвідчує, що системні збої доставки періодики в області розпочалися зі змінами в структурі полтавської пошти, у режимі роботи поштових відділень, у сортуванні й доставці періодичних видань. Із переведенням сортувальних дільниць до Полтави газети потрапляють у зовсім інші населені пункти, ніж призначаються, недопоставлені екземпляри зникають безслідно. Плутанини додає переведення більшості поштових відділень на триденний робочий тиждень. Через порушення графіків доставки газети у сільські відділення привозять значно пізніше, ніж до запровадження нинішніх нововведень, коли робочий день листонош уже закінчився. Особливо такий стан речей непокоїть сільських поштовиків, адже світловий день значно зменшився і темними вулицями доводиться доставляти разом із періодикою й пенсійні виплати.

Заручниками ситуації, що склалася, стали не лише передплатники, а й рядові працівники пошти. Вони зазначають, що в Полтаві не встигають сортувати пошту, роблять це непрофесійно, панує безлад, і їм доводиться їздити в обласний центр допомагати колегам. До речі, проблема з доставкою стосується не лише газет, а й іншої кореспонденції, у тому числі листів.

Безпосереднім наслідком сум’яття, яке ось уже впродовж кількох місяців триває в обласному поштовому відомстві, коли там, як то кажуть, вирішили міняти коней на переправі, стало різке зменшення передплати на усі видання, зокрема й на “Зорю Полтавщини”. Такі новації цілком загрожують зриву передплатної кампанії-2013.

Редактори обласних, міських, районних газет області постійно інформують про зриви доставок і недопоставки газет взагалі у всіх без винятку містах і райцентрах Полтавщини. На жаль, неодноразові зустрічі й розмови щодо вирішення означених проблем із керівництвом Полтавської дирекції УДППЗ “Укрпошта” позитивних наслідків не дали.

Редакція Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини”, обласна організація Національної спілки журналістів України запрошує полтавських редакторів, а також колег із газет “Урядовий кур’єр”, “Голос України”, “Сільські вісті”, “Факты”, “Сегодня”, “Газета по-українськи”, інших видань, які поширюються на теренах Полтавського краю, взяти участь у відповідній нараді, яка відбудеться найближчим часом. Ми закликаємо також наших співзасновників – Полтавську обласну раду та облдержадміністрацію – оперативно відреагувати на розв’язання цієї проблеми. Нагадаємо нашим читачам, що “Укрпошта” – не чиєсь приватне підприємство, а державне! Отож і відповідальність має бути державною!

Наступного року “Зорі Полтавщини” виповнюється 175 літ. Сподіваємося, що ваша підтримка, дорогі передплатники, ваша допомога, шановні листоноші, будуть незмінними, як і добрі традиції нашого видання, ми разом гідно зустрінемо, відзначимо ювілей газети рідного краю.

Редакційна колегія “Зорі Полтавщини”.

Print Friendly, PDF & Email [1]