- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Стратегія розвитку – ефективність, конкретність, реалізм

У базових галузях економіки, у машинобудуванні, нафтопереробній та гірничодобувній промисловості вдалося наростити обсяги промислового виробництва, зазначила доповідач, заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович. Водночас спостерігається спад видобутку  вуглеводнів, на 16 відсотків зменшили виробництво продукції підприємства харчової промисловості. Загалом понад 60 відсотків промислових підприємств спрацювали прибутково. Стабільність спостерігається і в роботі агропромислового та будівельного комплексів.

Обсяги експорту товарів із області становили 2,34 мільярда доларів США і збільшилися порівняно з січнем–серпнем 2011 року на 6,5 відсотка, імпорту – майже 1,3  мільярда доларів США. За січень–червень 2012 року підприємствами та організаціями за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 4,4 мільярда гривень капітальних інвестицій, що на 56,6 відсотка більше, ніж у січні–червні 2011 року.

Надходження податків і зборів до бюджетів усіх рівнів збільшилися в порівнянні з січнем–вереснем 2011 року на 19 відсотків. Реальна заробітна плата найманих працівників у січні–вересні 2012 року в порівнянні з січнем–вереснем 2011 року зросла на 16 відсотків.

Про реалізацію соціальних програм, спрямованих на підвищення соціального захисту населення та рівня соціального забезпечення полтавців, доповідала директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко. Вона зазначила, що в цьому році на 90 мільйонів гривень зросла місячна потреба для виплати пенсій. Водночас збільшилося й самофінансування Пенсійного фонду, яке нині становить 77 відсотків проти 64 відсотків у січні цього року. Станом на 1 жовтня загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати становила 14,6 мільйона гривень, що на 5,3 мільйона гривень менше у порівнянні з початком 2012 року. Основна частка заборгованості припадає на підприємства промисловості, будівництва та комунальної сфери.

На розширеному засіданні колегії ОДА було детально проаналізовано підсумки соціально-економічного розвитку районів та міст області. У числі лідерів – Гадяцький, Котелевський, Пирятинський, Глобинський, Шишацький і Карлівський, а серед аутсайдерів – Козельщинський, Лубенський та Миргородський райони. Першість серед міст утримують Комсомольськ і Кременчук, відстають Полтава й Лубни. Керівники ряду районів доповіли про заходи, які проводяться на місцях, щодо пожвавлення соціально-економічного розвитку.

Відповідаючи на запитання журналістів, як можна виправити ситуацію, що склалася в окремих районах, Олександр Удовіченко наголосив:

– Керівникам районів потрібно працювати більш професійно, щоб керувати ситуацією. Перш за все необхідно співпрацювати з підприємствами, не допускати зменшення показників. Для цього в області нині є всі умови. Критична оцінка діяльності органів виконавчої влади, професійний підхід до подальших дій,

я думаю, дадуть можливість цим районам виправити ситуацію.

У ході роботи розширеного засідання колегії ОДА прозвучали критичні зауваження на адресу керівництва Полтави. Коментуючи їх журналістам, Олександр Удовіченко зазначив:

– Співпраця і спільна робота в цьому питанні ведеться за різними напрямками. Тут мають бути різні підходи, але відповідальність перед людьми, які обрали міські ради, керівників міст, – це сьогодні головний чинник, який повинен впливати на якість роботи цих посадовців. Вони мають розуміти: якщо вони обрані людьми, це не значить, що вони не несуть персональної відповідальності за стан справ у економіці, соціальній сфері. Я думаю, що всі нинішні керівники здатні впливати на ситуацію і виправляти допущені прорахунки.

Керівник області закликав до напруженої роботи, аби реалізувати заплановане та організувати колективи для успішного завершення завдань поточного року, відпрацювати стратегію дій на 2013 рік. На розширеному засіданні колегії облдержадміністрації розглянуто ряд інших питань життєдіяльності області.

За вагомі трудові здобутки, високий професіоналізм та значний внесок у соціально-економічний розвиток регіону групі фахівців різних галузей народногосподарського комплексу області було вручено почесні відзнаки.

 

Print Friendly, PDF & Email [1]