- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Шляхи пілігримів

До експозиції виставки ввійшли унікальні світлини, які розповідають про надзвичайно цікаві подорожі цих мандрівників-священнослужителів старою Європою та про зовсім унікальну експедицію до далекої країни в Тихому океані – Папуа-Нової Гвінеї. У числі українських дослідників отцю Миколі вдалося стати учасником проекту “Колиска цивілізацій”, тож його фотографії та розповіді привертають особливу увагу відвідувачів.

Задля того, щоб потрапити до іншої частини земної кулі поблизу Австралії, група здійснила далекий переліт. Поставлене завдання, а саме пошук племен караваїв, які мешкають невеликими поселеннями в кронах дерев, вони виконали. Хоча заради цього, як розповів отець Микола, і довелося три доби під несамовитою зливою пробиратися заростями джунглів. Дослідників цікавило те, яким чином можна виживати в складних природних умовах. Як з’ясувалося, тибільці мешкають у будівлях, споруджених  на високих палях і схованих у кронах дерев. Упродовж двох днів українці мали змогу вивчати їхні побут і культуру й навіть спробували хліб із сагового дерева, смак якого зовсім не нагадує нашу паляницю. До меню аборигенів також входять комахи та різноманітне коріння. А от свиней вони цінують понад усе, бо це для них – “найнадійніша валюта”. Побували мандрівники і в поселеннях інших племен: асматів – мисливців за черепами; “водяних воїнів”, які полюють на човнах на крокодилів; данів, які кожні чотири роки проводять етнофестиваль на зразок Олімпійських ігор. Знаходитися в тих далеких й екзотичних краях було досить небезпечно. Усі ці племена не знають цивілізації і постійно воюють між собою. У кожного – свої мова і культура, але між ними відсутні торгівля та міжплемінні шлюби… З Папуа-Нової Гвінеї дослідники привезли багато фотоматеріалів і цікавих артефактів – зброю, одяг, скульптури. Частину цієї колекції й можна побачити на виставці у Комсомольську.

Як зазначив під час відкриття виставки перший заступник міського голови Дмитро Биков, така експозиція не тільки є унікальною можливістю збагатитися етнографічними знаннями про далекі краї, а й спонукає кожного зупинитися, озирнутися навкруги, замислитися і зрозуміти: світ надзвичайний, має багато таємниць, і про нього варто більше знати.

 

Print Friendly, PDF & Email [1]